Ngritja e një kompanie, përqendrohuni në dy qëllime

Prishtinë | 13 Jan 2022 | 07:35 | Nga Ekonomia Online

Sipërmarrësit e rinj shpesh pyesin, cila është gjëja më e rëndësishme për t’u përqendruar teksa po ndërtoj një biznes? Ju themi: “Ju duhet ta ndërtoni sikur do ta keni atë përgjithmonë dhe në të njëjtën kohë ta ndërtoni në mënyrë që të mund ta shisni nesër për sa më shumë para të jetë e mundur edhe nëse nuk e keni ndërmend”. Një sipërmarrës i ri mund të pyesë si mund t’i bëjë të dyja. Në të vërtetë, ato janë pothuajse të njëjta.

Ndërtimi i një kompanie që do të zgjasë përgjithmonë do të thotë që nuk ndiqni një rrugë që i bie shkurt. Ju gjithmonë merrni vendime afatgjata të biznesit. Për shembull, ju nuk punësoni shitës nga konkurrentët. Është një tundim sidomos kur po fillon, pasi mund të mendoni se duke punësuar shitës të një konkurrenti kurseni kohë dhe para. Ata janë të trajnuar tashmë për një gjë dhe e njohin industrinë. Gjithashtu kanë shembuj që mund t’i përdorni, madje mund të jenë në gjendje të sjellin klientë.

Por, duhet të kuptoni se shitësit nga konkurrentët kanë shumë zakone të këqija që nuk mund t’i ndryshoni. Ata kanë mësuar të gjitha truket e tregtisë, duke përfshirë ato më të këqija, dhe do të bënin gjithçka që ishte e nevojshme për të bërë një shitje të shpejtë. Nëse përpiqesh t’u mësosh një pikëpamje më të gjatë, ata nuk do t’ju dëgjojnë. Madje, mund të mendojnë se e dinë më mirë se ju se si niset një biznes.

Me kohën mund ta kuptoni se nuk janë shitësit më të mirë se ata që mund të punësoni nga jashtë industrisë dhe i trajnoni vetë. Norm Brodsky, sipërmarrës shkruan për Inc se, “kur mora shitës të konkurrentëve, të cilët më treguan për gjëra të mëdha që ata kishin bërë në punët e tyre të mëparshme, mësova se nuk duhet t’i kisha besuar. Kam mësuar gjithashtu se çdo shitës që tradhëton një punëdhënës të mëparshëm duke vjedhur klientët, një ditë do të përpiqet të bëjë të njëjtën gjë me ju”.

Përvoja të tilla të mësojnë se nuk është ide e mirë të zgjedhësh rrugën më të shkurtër për të nisur një biznes. Sidoqoftë, ju nuk do të jeni të fokusuar në ndërtimin e një kompanie që mund të zgjasë përgjithmonë.

Nëse po e ndërtoni atë në mënyrë që ta shisni për sa më shumë para që është e mundur – e cila është në të vërtetë një ide e ngjashme me ngritjen e një kompania për ta pasur për vete- do të zbatoni praktikat më të mira. Me praktikat më të mira, nënkuptohen gjëra që i shtojnë vlerë kompanisë duke rritur mundësinë që çdo pronar i ardhshëm të jetë në gjendje të fitojë vlerën maksimale- edhe nëse pronari i ardhshëm do të jesh ti. Nuk ka rrugë shkurt për praktikat më të mira, të cilat do të ndihmojnë biznesin tuaj të lulëzojë, pavarësisht nëse vendosni ta shisni atë.

Një praktikë e mirë për shembull, është të qëndroni në kontakt të drejtpërdrejtë me klientët tuaj dhe të mbani marrëdhëniet e përditësuara, mundësisht në formën e kontratave të rinovueshme. Blerësit e zgjuar do t’i shqyrtojnë këto marrëdhënie nga afër, për arsye të thjeshtë se ata duan të jenë të sigurtë se konsumatorët do të qëndrojnë me kompaninë pasi të jetë shitur. Ju duhet të jeni të mençur të këmbëngulni për të njëjtin nivel sigurie në biznesin tuaj. Është shumë e lehtë të lejohet që këto lidhje të zbehen me neglizhencë dhe më pas të zbuloni për habinë tuaj se një klient i rëndësishëm ka humbur.

Një praktikë tjetër më e mirë është të siguroheni që keni financa të tilla të sakta që bankat dhe të aktorët e tjerë të jashtë, mund të kenë besim absolut në to. Natyrisht, të gjithë përfitojmë nga të pasurit financa të mira, thotë Brodsky, “por unë po flas për të marrë një hap më tej dhe për të certifikuar financat. Po! Procesi i certifikimit do t’ju kushtojë para e do t’ju marrë kohë, por financat e certifikuara rrisin vlerën e kompanisë. Një gjë, ata do ta bëjnë shumë më të lehtë për ju për të marrë një kredi në qoftë se papritmas keni nevojë. Ato gjithashtu e bëjnë biznesin shumë më tërheqës ndaj blerësve potencialë.

Ndiqni këto rregulla dhe do arrini të keni një biznes të mirëmenaxhuar dhe të vlefshëm që mund të vazhdojë të rritet dhe të përmirësohet për një kohë të gjatë. Injoroni ato, dhe ju do të kufizoni aftësinë e kompanisë tuaj për të arritur ndonjëherë potencialin e saj të plotë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme