Një libër që ju mëson në mënyrë të thjeshtë dhe zbavitëse “logjikën formale”, aq të nevojshme në biznes

Prishtinë | 24 Nën 2022 | 23:35 | Nga Ekonomia Online

Një nga aftësitë më të neglizhuara në botën e biznesit është aftësia për të aplikuar logjikën formale në argumentet e bëra në dhomat e bordeve dhe sallat e konferencave. Dhe kjo është një turp, sepse logjika formale mund t’i parandalojë kompanitë që të ndjekin strategji dhe taktika që janë të ndara nga realiteti.

Shkollat ​​dhe universitetet nuk mësojnë më logjikë formale. Pra, nëse nuk dëshironi që organizata juaj të përfundojë aq konfuze dhe konfliktuale sa çmenduritë që flasin në mbledhjet e bordit të shkollës, ju do të dëshironi punonjës që mund të mendojnë logjikisht.

Për fat të mirë, ekziston një mënyrë e thjeshtë dhe zbavitëse për të mësuar logjikën formale: “An Illustrated Book of Bad Arguments: Learn the Lost Art of Making Sense” nga Ali Almossawi. Ky libër duhet të kërkohet që të lexohet nga të gjithë punonjësit, sepse kur kuptohen konceptet brenda tij do të rrisin “inteligjencën organizative” të kompanisë tuaj.

Edhe një gabim i vetëm logjik mund të gjunjëzojë një korporatë të madhe. Kur punoja në prodhuesin e minikompjuterëve DEC në fillim të viteve ’90, drejtuesit e kompanisë nuk ishin në gjendje të pranonin të vërtetën që demonstrohet lehtësisht se shitjet e PC po fundosnin shitjet e kompjuterëve tradicionalë. Ishte një shembull i gabimit logjik i njohur si “argument nga pasojat”. Siç shpjegon Almossawi:

“Fakti që një propozim çon në një rezultat të pafavorshëm nuk do të thotë se ai është i rremë. Në mënyrë të ngjashme vetëm sepse propozimi ka pasoja të mira nuk e bën atë papritmas të vërtetë … Në rastin e pasojave të mira, një argument i tillë mund të apelojë për shpresat e auditorit, të cilat ndonjëherë marrin formën e të menduarit me dëshirë. Në rastin e pasojave të këqija, argumenti mund të luajë në vend të frikës së auditorit.”

Në këtë rast, nëse drejtuesit e DEC do të kishin pranuar të vërtetën, do të thoshte se strategjia e kompanisë ishte e dënuar, prandaj përfundimi duhej të ishte i rremë. Kur tregova një raport që krahasonte të ardhurat nga shitjet e të dyja kategorive të produkteve, më kujtohet një zevendës president që tha “kjo nuk mund të jetë e vërtetë.” Ai pastaj vazhdoi me takimin sikur PC të ishin thjesht një trillim. Kjo pikë e verbër e përhapur përfundimisht e nxorri kompaninë nga biznesi.

Një gabim logjik që shfaqet vazhdimisht në botën e biznesit, në masë të madhe në dëm të vendimeve të mira të biznesit, është sulmi “Ad Hominem” të cilin Almossawi e përshkruan si: “një argument që sulmon një person, sesa argumentin që ai ose ajo po bën, me qëllim të devijimit të diskutimit dhe diskreditimit të argumentit.”

Unë madje shumë herë kam dëgjuar ide të mira të ndrydhura, sepse ato erdhën nga dikush nga një disiplinë tjetër biznesi. Unë e kam përjetuar këtë, e cila shpesh diskreditohet në komente sepse unë jam thjesht një “shitës”.

Forma më e zakonshme e “Ad Hominem” është në të vërtetë “Ad Feminem” ku burrat refuzojnë idetë thjesht, sepse ato vijnë nga një femër.

Një gabim tjetër logjik që bën kërdinë në botën e biznesit është “Apeli ndaj Bandwagon”, të cilin Almossawi e përshkruan si nocionin se një propozim duhet të jetë i vërtetë nëse një numër i madh njerëzish besojnë se është i vërtetë. Dy shembuj të mëdhenj të kësaj janë zyrat e hapura dhe makina pa shofer.

“An Illustrated Book of Bad Arguments: Learn the Lost Art of Making Sense” identifikon 20 gabime logjike që shfaqen kudo. Për shkak se është kaq i shkurtër dhe argëtues, është më shumë sesa thjesht një lexim i domosdoshëm, është një libër “duhet ta lexosh ose do të pushohesh nga puna”. (INC)

Të ngjashme