Shmangini këto gabime në komunikim, nëse doni të pëlqeheni në punë

Prishtinë | 07 Nën 2022 | 20:50 | Nga Ekonomia Online

Fjalët kanë rëndësi. Mënyra se si i zgjidhni dhe si i përdorni ato bën një ndryshim të madh në mënyrën se si njerëzit ju perceptojnë.

Studiuesit kanë zbuluar se ka disa fjalë, fraza dhe mënyra të tjera të komunikimit që mund t’i bëjnë të tjerët të mendojnë më mirë për ju, të përmirësojnë reputacionin tuaj dhe të ndihmojnë në krijimin e një vendi pune më empatik dhe të dhembshur.

Këtu janë gabimet më të shpeshta të komunikimit që njerëzit më të pëlqyeshëm i shmangin gjithmonë:

Mos përshëndetja e njerëzve

Çfarë duhet të bëni: Thoni “Përshëndetje”, “Mirëmëngjes” ose pyesni “Si jeni?”

Përshëndetja e njerëzve, qoftë edhe në mënyrë të rastësishme, shpërblehet shumë. Në ditët e sotme, shumë njerëz mendojnë se kolegët e tyre nuk janë mjaft të sjellshëm ose miqësorë. Duke qenë i sjellshëm dhe duke e nisur bisedën me pak humanizëm, do të perceptoheni si një person i ngrohtë dhe miqësor.

E njëjta gjë vlen edhe për email-et dhe mesazhet. Nisini ato me një përshëndetje të këndshme përpara se të shkoni te arsyeja përse e keni nisur mesazhin.

Të flisni vetëm ju

Çfarë të bëni: Mos flisni vetëm ju. Sigurohuni që të dëgjoni gjithashtu.

Psikologu Carl Rogers thotë se dëgjimi aktiv është në zemër të çdo marrëdhënieje të shëndetshme. Njerëzit mendojnë pozitivisht për njerëzit që marrin kohë për të dëgjuar.

Të mos jesh i pranishëm

Çfarë duhet të bëni: Përdorni gjuhën e trupit për të treguar angazhim.

Sipas disa studimeve, shumicën e kohës ne nuk dëgjojmë aq mirë sa mendojmë. Pra, duke bërë përpjekje reale kjo mund t’ju bëjë të dalloheni nga të tjerët.

Angazhoni folësin, bëni kontakt me sy, tundni kokën dhe jini gati për t’u përgjigjur. Me fjalë të tjera, lërini të shohin se po i kushtoni vëmendje.

Mungesa e kuriozitetit

Çfarë duhet të bëni: Bëni pyetje.

Në vend që të përpiqeni të thoni diçka mbresëlënëse, provoni të pyesni për diçka specifike në bisedën që po bëni. Një studim i Universitetit të Harvardit të vitit 2017 zbuloi se kur u bëni pyetje njerëzve, ata ju mendojnë si më të pëlqyeshëm. (CNBC)

Të ngjashme