Si t’i bindni të tjerët të ju marrin seriozisht

Prishtinë | 02 Maj 2021 | 22:38 | Nga Ekonomia Online

Të jesh bindës në atë që thua është shumë e rëndësishme për zhvillimin personal dhe atë të profesional. Të bindësh shefin apo kolegët ose njerëzit që ju rrethojnë në atë që thoni, do të thotë të krijoni një besueshmëri më të madhe tek të tjerët.

Nëse do të postonit diçka të diskutueshme në mediet sociale të jeni të sigurt që do të hapnit një debat online. Argumenti në internet duket shumë më i lehtë se sa ai i bërë përballë me njerëzit. Ju mund të organizoni me lehtësi mendimet tuaja, lidhuni me kujdes me burimet dhe sigurohuni që ju keni kundërshtuar të gjitha pikat e kundërshtarit tuaj me saktësi. Me gjithë këtë, pse është kaq e vështirë për të bindur njerëzit që keni të drejtë në atë që thoni?

Kjo gjë është bërë një objekt studimi dhe përfundimi ishte se i njëjti mendim ka një efekt të kundërt kur shkruhet dhe kur thuhet me zë. Kur ju lexoni një deklaratë shpesh mund t’ju duket një arsyetim idiot, por kur e dëgjoni me zë nga vetë personi në fakt mund t’ju duket tepër i arsyeshëm.

Studimi i botuar në Shkencën Psikologjike, studiuesit ulën 6 veta para një aparati fotografik dhe regjistruan ato pasi dhanë mendimet e tyre për tri tema polarizuese. Komentet tyre u hodhën ne mediat sociale të shkruara fillimisht dhe më pas me video dhe zë. Ajo që u vu re, është se kur njerëzit lexuan deklaratat e atyre që kishin mendim të kundërt me ta i cilësuan si të argumentuara dobët dhe njerëz të ftohtë.

Por në fakt kur panë videot e tyre me zë, atëherë i cilësuan ato si më njerëzor.

Kur dy njerëz kanë besime të ndryshme, ka një tendencë jo vetëm për të njohur një ndryshim mendimi, por edhe për të denigruar mendjen e kundërshtimit të dikujt. Ju padyshim nuk mund të lexoni mendjen e kundërshtarit tuaj, kështu që ju lexoni një deklaratë do të keni më pak të dhëna për t’i përcaktuar ato. Por kur ato mendime shoqërohen me zë, intonacion dhe ndjenja të tjera bëhet më e lehtë për ta kuptuar mendimin e kundërshtarit dhe t’i shohësh gjërat në një tjetër këndvështrim.

Prandaj nëse dëshironi të merreni seriozisht flini dhe mësoni artin të komunikuarit në mënyrë që ta shprehni dhe mbroni mendimin tuja në mënyrën e duhur. Një komunikim i mirë ka aftësi më të mëdha bindëse edhe kur nuk keni të drejtë. Një komunikim i keq do ju bëjë më pak të besueshëm edhe nëse keni të drejtë në atë që thoni.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme