Tërhiqni vëmendjen, jini më i qartë, transmetoni emocionet dhe logjikën në prezantimin tuaj

Prishtinë | 01 Dhj 2021 | 23:00 | Nga Ekonomia Online

Në një elevator pitch, keni afërsisht 60 sekonda për të tërhequr vëmendjen e personit përballë. Me një prezantim me email, edhe nëse dikush do ta hapë emailin tuaj, ju keni vetëm 30 sekonda. Më poshtë mund të mësoni më shumë se çfarë duhet të përfshini në ato pak sekonda të çmuara.

Kërkoni për vëmendje

Vëmendja është shumë e shtrenjtë dhe rrallë tërhiqet në ditët e sotme. Jo gjithçka na tërheq vëmendjen tonë. Ajo që na lidh me të vërtetë janë vetëm ato gjëra që flasin për interesin tonë.

Të hulumtosh se çfarë mendon dhe pëlqen pala tjetër dhe si flasin ata, është thelbësore që prezantimi juaj të jetë i suksesshëm. Kur bëni prezantim për një biznes, mësoni dhimbjen dhe qëllimet e tij. Mbi të gjitha, studioni zërin e klientit. Është pikërisht kjo që mban funksionimin e çdo biznesi, si B2B ashtu edhe B2C.

Jini të qartë

Një mesazh i qartë do të triumfojë gjithmonë mbi një prezantim kompleks të mbushur me zhargonin e përditshëm.

  • Planifikoni se çfarë do të thoni – mbuloni prezantimin për veten tuaj dhe pastaj pasqyrën e biznesit, mundësitë e biznesit, vizionin, shembujt; tregoni se e njihni tregun tuaj, madhësinë e tij, problemet e tij, zgjidhjen tuaj, konkurrencën tuaj, modelin e biznesit dhe financat tuaja. Të gjitha duke qenë kongruent me kulturën, vlerat dhe zërin tuaj të markës.
  • Ndërtoni një skicë – kjo vlen për prezantimet me email, propozimet e biznesit, kontratat.
  • Përdorni larmishmëri karakteresh dhe hapësirash, si dhe grafikë në prezantimin tuaj, por pa e mbingarkuar vizualisht prezantimin. Kjo vlen për të gjitha formatet e shkruara të prezantimeve.
  • Jini konçizë – dilni direkt në temë dhe shmangni fjalët e ndërlikuara.
  • Përdorni analogji – ato janë një nga mënyrat më të mira për t’i bërë shpjegimet më të thjeshta.
  • Jini specifik – shmangni të qenit të përgjithshëm.

  • Komunikimi

Komunikimi është thelbësor, sepse tre aftësitë e ardhshme do të kenë më pak ndikim pa të. Warren Buffett e ka thënë më së miri: “Nëse nuk mund të komunikosh, është sikur t’i shkelësh syrin një vajze në errësirë dhe asgjë nuk ndodh”.

Përfshini emocione

Emocionet mund ta kryejnë punën në shumicën e kohës, pasi njerëzit blejnë (dhe pranojnë prezantimet) për dy arsye: të largohen nga dhimbja ose t’i afrohen dëshirës. Si njerëz, ne i arsyetojmë vendimet emocionale me logjikë, dhe në përgjithësi, emocionet janë më të forta se logjika në ekonominë e sjelljes.

Përqëndrohuni në shitjen e përfitimeve, jo funksionaliteteve, për të rritur dëshirën. Gjithashtu, për të rritur lidhjen midis shitësit dhe blerësit në prezantimet tuaja, përdorni gjuhë personale si “ju” dhe “ju jeni”, shmangni “Unë” dhe “ne” sa më shumë që të jetë e mundur.

  • Psikologjia

Edukimi i vetes mbi sjelljen njerëzore, psikologjinë e konsumatorit dhe ekonominë e sjelljes do të maksimizojë aftësinë tuaj për të ndikuar, bindur dhe prezantuar me sukses.

Transmetoni siguri

Emocioni ka një faktor të madh në prezantimet tuaja, por me në idetë tuaja ju shisni siguri në një botë të pasigurtë. Njerëzit nuk i pranojnë domosdoshmërisht prezantimet më të mira. Ata thonë Po për prezantime idesh që i konsiderojnë më pak të rrezikshme.

Njerëzit blejnë nga njerëzit. Ju jeni duke prezantuar (shitur) një ide, por ajo që po shisni në të vërtetë është “vetvetja”. Edhe nëse propozimi është i shkëlqyeshëm, prezantimi i idesë nuk do të shitet nëse nuk i besohet shitësit. Prandaj është e rëndësishme që të përfshini në prezantim studime të forta rasti, modele biznesi të provuara dhe prova sociale.

  • Shitja

Nuk duhet t’ju habisë fakti që miliarderët para se të arrinin këtë status, kanë punuar dhe mësuar shumë mbi shitjet.

Ata kanë punuar me shitjet dhe pikërisht kjo ka luajtur një rol shumë të rëndësishëm dhe ka ndihmuar drejtpërdrejt në aftësitë e tyre të prezantimit.

  • Negocimi

Përmirësimi i kësaj aftësie do t’i bëjë prezantimet tuaja më të mira, si verbalisht ashtu edhe në një format të shkruar.

Komunikimi, shitjet, negociatat dhe psikologjia janë katër shtylla që ju ndihmojnë të tërhiqni më mirë vëmendjen, të jeni më të qartë, të transmetoni emocionet dhe logjikën në prezantimin tuaj. (Inc.)

Të ngjashme