5 fakte interesante për ajrin

Prishtinë | 22 Mar 2018 | 19:45 | Nga

Sa ajër thithim dhe sa nxjerrim jashtë, sa peshon ajri dhe kuriozitete të tjera.

1. Sa ajër thithim?

Një mashkull 70 kg thith 6 litra në minutë, ndërsa foshnjat 6 muajshe bëjnë rreth 30/60 frymëmarrje në minutë. Alveolat e mushkërive janë rreth 300 milion dhe kanë një sipërfaqe totale 70-100m2.

2. Sa peshon ajri?

Në temperaturë standarde një metër kub ajër peshon rreth 1.3 kg

3. I ftohtë dhe i nxehtë

Ka disa vende ku temperatura është e lartë, por mund të ndjeni të ftohtë. Në fakt astronautët në shëtitjet e tyre hapësinore veshin tuta që stabilizojnë klimën e trupit.

4. Me ajër mund të bëhet “art”

Ka nga ata qe përmes ajrit ka krijuar një koncept te ri për të bërë vepra arti, duke mos u bazuar tek përdorimi i materialeve të ngurta dhe të renda si mermeri apo bronzi. Amerikania Janet Echelman ne 1997 i dha formë hapësirave te qyteteve me instalimet e saj të realizuara nga tela dhe rrjeta.

5. Deri kur mund të thithet ajri?

Ka qenë një kohë ku në atmosferën e Tokës nuk mund të merrej frymë. 4 miliardë vite më parë ishte tërësisht me mungesë oksigjeni. Por pas 1 miliard vitesh, Dielli do të thajë të gjithë oqeanet, duke krijuar efektin serë. Atëherë Toka do të bëhet e pabanueshme.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme