10 fakte interesante rreth martesës

Prishtinë | 21 Shk 2021 | 00:55 | Nga Ekonomia Online

Ja 10 fakte interesante rreth martesës:

1. Për shkak të punës, martesës, televizionit, internetit, hobive të ndryshme, kujdesit ndaj shtëpisë dhe përgjegjësive familjare, mesatarisht një çift i martuar kalon vetëm 4 minuta në dite se bashku në intimitet.

2. Mbi 75% e personave të cilët martohen me partnere te punës divorcohen përfundimisht.

3. Te martohesh nën moshën 25 vjeç rrit në mënyrë dramatike rrezikun e divorcit. Gjithashtu rreziku i divorcit është më i lartë nëse femra është me e madhe në moshë sesa mashkulli, edhe pse e kundërta nuk është një faktor i fortë.

4. Probabiliteti qe martesa e pare të përfundojë në divorc brenda 5 vjetëve të para është 20%, por probabiliteti që një bashkëjetesë paramartesore të përfundojë në ndarje brenda 5 vjetëve është 49%. Pas 10 vitesh, probabiliteti i divorcit të një martese është 33%, duke e krahasuar me 62% të bashkëjetesës.

5. Përafërsisht 6 miliardë dollarë në të ardhura humben nga bizneset amerikane si rezultat i uljes së produktivitetit të punëtoreve lidhur me vështirësitë e martesës. Te punësuarit, të cilët kanë një martesë te lumtur, rrisin produktivitetin e një kompanie.

6. Martesa ndikon me shumë në nxitjen e kënaqësisë së jetës, sesa atë të parave, seksit apo edhe vetë fëmijëve, thonë psikologët e Universitetit Wake Forest.

7. Më shumë se miqësia, të qeshurat, të folurat, qëndrueshmëria dhe seksi, bashkëshortet mendojnë se besimi është elementi thelbësor për një martesë të lumtur.

8. Një studim 15-vjeçar zbuloi se niveli i lumturisë së një personi para martesës, ishte parashikuesi më i mirë i lumturisë pas martesës. Me fjalë të tjera, martesa nuk të bën automatikisht të lumtur.

9. Mbi 40% e çifteve të martuara në SHBA përfshijnë te paktën një bashkëshort që ka qenë martuar me parë. Deri në 60% të femrave dhe meshkujve të divorcuar martohen serish; shumë prej tyre brenda 5 vjetëve.

10. Rendi i lindjes mund të ndikojë nëse një martesë ka sukses apo dështon. Martesat më të suksesshme janë ato në të cilat motra më e madhe e vëllezërve martohet me vëllanë më të vogël të motrave. Dy të lindur të parë, gjithsesi tentojnë të jenë më agresivë dhe mund të krijojnë nivele të larta të tensionit. Probabiliteti më i madh i divorceve ndodhin kur një fëmijë i vetëm martohet me një tjetër fëmijë të vetëm.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme