5 gabimet që bëjnë njerëzit me depresion

Prishtinë | 28 Dhj 2019 | 22:47 | Nga Ekonomia Online

Një kurth për ata që vuajnë nga depresioni dhe ankthi është se shumë nga reagimet natyrore të përballimit e bëjnë problemin më keq sesa më mirë. Këtu janë disa shembuj.

1. Ju nuk i rregulloni problemet që ju pengojnë

Ndjenja e irritimit është një nga simptomat kryesore të depresionit për shumë njerëz. Disa probleme që shkaktojnë irritim të përsëritur dhe frustrim janë lehtësisht të ndreqshme. Megjithatë, njerëzit me depresion shpesh shkojnë në një mënyrë “mbijetese” pasive dhe nuk i adresojnë këto çështje, edhe pse munden.

Njerëzit me depresion shpesh vetëm mbajnë këtë lloj problemi (dhe ankohen për të), në vend që të vendosin një zgjidhje.

2. Ju jeni duke pritur që gjumi juaj të përmirësohet para se të ndërmerrni veprime të tjera

Vështirësia e gjumit është një nga simptomat më të tmerrshme të depresionit. Për fat të keq, shpesh është simptoma e fundit që zgjidhet kur gjendja shpirtërore e njerëzve fillon të përmirësohet. Prandaj, edhe pse është e vështirë, është e rëndësishme që të filloni strategji të tjera edhe pse jeni të lodhur. Për shembull, stërvitje.

3. Dëshirojnë një pilulë si një kurë për të gjitha

Mjekimi është i dobishëm për shumë njerëz me depresion por sigurisht nuk i adreson të gjitha modelet e të menduarit dhe sjelljes që janë të lidhura me depresionin. Për shembull, do të keni gjasa që të keni nevojë për strategji psikologjike për t’u marrë me tendencat drejt(mbizotërimit) dhe shmangies / zvarritjes.

Zgjidhja: Përpiquni të vizatoni një tabelë dhe të vlerësoni se çfarë roli mendoni se mjekimi ka në shërimin tuaj të depresionit. Përfshini çdo gjë që është e rëndësishme për ju në skicën tuaj të pjesshme, si ndryshimet në mendime, stërvitja, meditimi, qeshja, zgjidhja e problemeve etj. Grafiku juaj personal nuk do të jetë i njëjtë me atë të dikujt tjetër, pasi që kombinimi i preferuar i strategjive për shërimin e depresionit është pak më ndryshe. Kur të filloni të shtoni të gjithë këta përbërës të tjerë në grafikun tuaj, do të shihni se ilaçet janë vetëm një pjesë e fotos.

4. Kërkoni ndihmë shumë shpesh

Njerëzit me depresion shpesh luftojnë së bashku për shumë kohë përpara se të kërkojnë ndihmë efektive dhe nuk mund të kuptojnë se janë në depresion. Megjithatë, nganjëherë njerëzit mund të bëhen tepër të varur nga të tjerët kur gjendja e tyre është e ulët. Shembujt përfshijnë shumë shpesh kërkimin e ndihmës me: marrjen e vendimeve, përdorimin e teknologjisë, ose arritjen në mënyrë shoqërore (të tilla si marrja e telefonatave).

I njëjti person mund të jetë tepër rezistent ndaj kërkimit të ndihmës në disa aspekte dhe shumë të varur nga të tjerët në aspekte të tjera!

Kur dikush që është në depresion vazhdimisht mbështetet te të tjerët, mund të krijojë zemërim, pakënaqësi dhe probleme të tjera në marrëdhënie. Kjo veçanërisht e rastit kur personi në depresion i kërkon vazhdimisht të njëjtit person ndihmë, ose kërkon ndihmë për të njëjtën detyrë që ata mund të mësojnë të bëjnë vetë.

5. Vendosja e jetës, e të mësuarit dhe e projekteve plotësisht në pritje

Njerëzit shpesh ndihen sikur truri i tyre është i errët dhe përqendrimi është i dëmtuar kur janë në depresion. Prandaj, është e natyrshme që njerëzit të tërhiqen dhe të mendojnë se do të fillojnë të punojnë kur të ndjehen më mirë.

Të jesh në depresion nuk do të thotë të heqësh dorë nga çdo gjë dhe gjithçka sfiduese ose të panjohur. Mos e shtyni veten shumë në vështirësi, por kuptoni se përvojat e kënaqësisë dhe zotërimit janë tepër të rëndësishme për humorin dhe shërimin e depresionit.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme