A duhet përdorur qetësues dhimbjesh para apo pas vaksinimit ?

Prishtinë | 17 Maj 2021 | 09:45 | Nga Ekonomia Online

Vaksinimi kundër koronavirusit po vazhdon në të gjithë Anglinë, pasi një total prej 15 milionë njerëz tani janë plotësisht të vaksinuar. Por megjithëse më shumë se 34 milionë njerëz kanë marrë vetëm një dozë të vaksinës, pjesa tjetër e popullatës së rritur 21 milionë njerëz të tjerë, ende nuk janë vaksinuar.

Ata që përgatiten të vaksinohen mund të pyesin nëse marrja e ilaçeve kundër dhimbjes para ose pas vaksinimit të tyre do të ndihmonte në zbutjen e efekteve anësore, të cilat mund të përfshijnë ethe, të dridhura, lodhje dhe dhimbje koke, si dhe ënjtje në krahun që merr vaksinën.

Sidoqoftë, ekspertët kanë paralajmëruar kundër marrjes së ndonjë ilaçi për lehtësimin e dhimbjes para ose pas vaksinimit .

Pse nuk duhet të marrim qetësues të dhimbjeve?

Sipas ekspertëve, ju duhet të shmangni marrjen e një ilaçi qetësues para dhe pas marrjes së një vaksine Covid për t’i dhënë sistemit tuaj imunitet më të mirë për ta mësuar se si të luftoni me koronavirusin.

Liruesit e dhimbjes gjithashtu mund të ndërhyjnë në efikasitetin e vaksinës, siç bëjnë me gripin. Studimet kanë treguar se fëmijët që morën ilaçe anti-inflamatore dhe ulës të etheve pasi morën një vaksinë gripi kishin më pak antitrupa sesa ata që përjetuan një ethe pas vaksinës.

Zhvillimi i simptomave të lehta të tilla si ethe është një tregues që sistemi juaj imunitar po “ringjallet” dhe po mëson se si të luftoni kundër virusit, tha Rochelle Walensky, drejtor i Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Këto simptoma janë normale dhe janë një shenjë që trupi po ndërton imunitet kundër koronavirusit.

Michael Mina, profesor asistent i epidemiologjisë në Harvard TH Chan Shkolla e Shëndetit Publik, tha se lejimi i trupit tuaj të merret me virusin pa qetësues të dhimbjeve e ndihmon atë në ndërtimin e “kujtesës imunologjike”.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme