A i takoni personave që ecin shpejtë? – studimi konfirmon se mund të jetoni më gjatë!

Prishtinë | 19 Maj 2019 | 13:20 | Nga Ekonomia Online

Shëtitësit e shpejtë mund të jetojnë më gjatë sesa dembelët (ata të cilët ecin ngadalë) pavarësisht peshës së tyre, thotë një studim i realizuar së fundi në Leicester.

Në lidhje me këtë, hulumtuesit analizuan të dhënat për 474, 919 njerëz me një moshë mesatate prej 52 vjeçarësh në Britaninë e Madhe mes viteve 2006 dhe 2016, njofton Klan Kosova.

Ata gjetën se gratë që ecnin me gjallëri kishin një jetëgjatësi prej 86.7 deri 87.8 vjeç dhe burrat që mbanin ritmin kishin një jetëgjatësi prej 85.2 në 86.8.

Çiklistët e ngadalshëm kishin shumë shanse më të zymta: gratë kishin një jetëgjatësi prej 72.4 dhe meshkuj 64.8 vjeç, nëse ata ishin më të qetë në lëvizjet e tyre.

Sipas studimit, të publikuar javën e kaluar në revistën “Mayo Clinic Proceedings”, raporti ishte i njëjtë edhe nëse ata që ecnin shpejt kanë kaluar disa herë në mbipeshë.

Kjo nuk do të thotë se këmbësorët e shpejtë do të jetojnë më gjatë – raporti vetëm tregon një korrelacion, por një shkak-efekt – por ekspertët thonë se sugjeron se shpejtësia në këmbë mund të jetë një mënyrë e papërpunuar për mjekët që të gjykojnë shëndetin e përgjithshëm të pacientëve të tyre krahas testeve të tjera, njofton Klan Kosova.

Të ngjashme