A janë “ngjitës” ankthi dhe depresioni?

Prishtinë | 18 Gus 2022 | 19:33 | Nga Ekonomia Online

A mund t’iu “ngjitet” një sëmundje mendore si ankthi dhe depresioni në të njëjtën mënyrë sikurse ngjitet gripi?

Është diçka që shumë njerëz besojnë se është e vërtetë, sipas një studimi të fundit të botuar në revistën Memory & Cognition, njofton Klan Kosova.

Në studim, pjesëmarrësit raportuan se mendonin se pas një ndërveprimi shoqëror me dikë që jeton me çrregullim ankthi, abuzimi me alkoolin, anoreksi, madje edhe skizofreni, gjendja mund të të vendoset edhe te ju.

Përgjigja e ekspertëve ishte jo. – sëmundjet mentale nuk janë ngjitëse. Është e vërtetë që ne mund të marrim emocionet dhe zakonet e njerëzve me të cilët kalojmë kohë. Pra, nëse shoku juaj më i mirë po vuan nga çrregullimi i ankthit dhe funksionon në një gjendje konstante të stresit dhe shqetësimit, mund të filloni të ndjeni emocione të ngjashme. Nëse një anëtar i familjes është në grykën e depresionit, mund të vini re ndryshimet e humorit në veten tuaj pasi t’i vizitoni ata.

“Emocionet janë ngjitëse, sepse ne jemi qenie shoqërore që i përgjigjemi mjedisit tonë”, thotë Judy Ho, PhD, një psikolog klinik dhe mjekoligjor me qendër në Kaliforni të Jugut.

“Përhapja emocionale ndjen ose shpreh një emocion të ngjashëm me ata përreth jush, sepse ndjenjat e tyre tregojnë se ju duhet të besoni se duhet të keni ato reagime të njëjta emocionale. Ne shikojmë të tjerët për mënyrën e reagimit dhe ngjitja emocionale është një formë ekstreme e kësaj”.

Por ndjenja e emocioneve të ngjashme të shqetësuara me ato që tregon miku juaj nuk do të thotë që keni të njëjtin çrregullim ankthi që ai ka.

Kjo për shkak se sëmundjet mendore nuk mund të transmetohen nga një person në një tjetër si gripi.

“Mosfunksionimi psikiatrik dhe psikologjik nuk është shkaktuar nga një agjent infektiv, prandaj nuk mund ta marrim atë nga një person i sëmurë “, shpjegon Gail Saltz, MD, një profesor i asociuar i psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të New York-Presbyterian / Weill Cornell .

Sëmundja mendore është shumë më e komplikuar sesa thjesht të kesh një kokëdhimbje ose pse dikush ka teshti mbi ju apo edhe të kesh çrregullim të ankthit vetëm pse shokut juaj i ngushtë po e përjeton atë.

“Sëmundja mendore mendohet të shkaktohet nga një sërë faktorësh gjenetikë ose biologjikë dhe mjedisorë,” shpjegon Ho.

“Është zbuluar se pjesërisht rrjedhin nga tiparet e trashëguara, pasi sëmundja mendore është më e zakonshme tek individët, të afërmit e të cilëve kanë gjithashtu një sëmundje mendore. Faktorët e mjedisit si trauma, abuzimi si fëmijë, apo edhe ekspozimi ndaj kushteve negative ose toksinave para lindjes, gjithashtu mund të lidhen me sëmundjen mendore “.

Të ngjashme