Bluza që monitoron frymëmarrjen

Prishtinë | 23 Maj 2017 | 21:53 | Nga

Gjithnjë e më shumë afrohet momenti ku veshjet do të jenë ‘inteligjente’ dhe do të kontrollojnë shëndetin e atij që i vesh.

Studiuesit e Universitetit Laval në Kebek të Kanadasë, kanë realizuar një t-shirt që kontrollon frymëmarrjen në kohë reale, pa kabllo apo sensorë të ngjitur në trup, por falë fibrave optike të qepura nga brenda.

Detajet e kësaj teknologjie të re, të publikuar në revistën shkencore Sensors, i hapin rrugën veshjeve që mund të mbjnë në kontroll shqetësimet e frymëmarrjes, astmës, gërhitjes dhe sëmundjeve të tjera të mushkërive.

Sekreti i kësaj bluze inteligjente është në një anten fibrash optike e qepur në copë, që nga brenda ka një veshje të hollë argjëndi dhe nga jashtë një material që e mbron nga kushtet e jashtme.

“Antena ka një funksion të dyfishtë, sepse kontrollon frymëmarrjen dhe transmeton të dhëna në një smartphone apo kompjuter”, thonë studiuesit e drejtuar nga Younes Messaddeq.

Kur personi merr frymë, fibrat optike janë në gjendje të perceptojnë rritjen e perimetrit të gjoksit, dhe vëllimin e ajrit në mushkëri. Këto ndryshime shkaktojnë luhatje në antenë, të mjaftueshme për të monitoruar frymëmarrjen pa qenë në kontakt me lëkurën. Grupi ka testuar gjithashtu rezistencën e T-shirt, duke iu nënshtruar 20 larjeve. Fibrat optike i kanë rezistuar ujit dhe detergjentit dhe ishin ende në funksion perfekt.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme