Cila është gjëja më e rëndësishme për të jetuar një jetë të lumtur, sipas psikologëve

Prishtinë | 23 Nën 2021 | 00:25 | Nga Ekonomia Online

Kur mendojmë se çfarë nënkupton një jetë e mirë, mund të imagjinojmë një jetë të mbushur me lumturi ose të përcaktuar nga një qëllim. Ndoshta ne imagjinojmë një jetë të kënaqshme dhe të qëndrueshme, të mbështetur nga një grup i ngushtë i miqve dhe familjarëve, ose një në të cilën ne i kalojmë vitet tona duke punuar drejt një qëllimi kuptimplotë, me gjithë orët e gjata dhe sakrificat që kërkon.

Sidoqoftë, sado të rëndësishme të jenë lumturia dhe qëllimi, ne mund të anashkalojmë një komponent tjetër të rëndësishëm: të qenit të hapur ndaj përvojave të reja dhe të ndryshme. Në një punim të fundit të botuar në revistën Psychological Review të Shoqatës Psikologjike Amerikane, dy psikologë ngrejnë argumentin se koncepti ynë se si duket një jetë e mirë duhet të përfshijë nëse ajo është “e pasur psikologjikisht”, të cilën ata e përcaktojnë si të “karakterizuar” nga një larmi përvojash interesante dhe që ndryshojnë perspektivën tonë.”

Pasuria psikologjike është kritike

Pasuria psikologjike, si një dimension për të jetuar një jetë të mirë është e rëndësishme, sepse zgjeron idenë tonë se si mund të duket një jetë e mirë. Nuk ka të bëjë vetëm me gjithçka po shkon mirë dhe pa probleme.

Pasuria psikologjike mund të përfshijë një larmi përvojash, disa prej të cilave do të sjellin lumturi, dhe të tjera, përpjekje të jashtëzakonshme. Të jetosh jashtë vendit, në një vend ku duhet të mësosh një gjuhë të re, është një përvojë sfiduese, megjithatë është ajo që mund të ndryshojë përgjithmonë perspektivën tonë. Marrja e vendimit për të ndjekur një karrierë të vështirë ose për të bërë një tranzicion në mes të karrierës është një zgjedhje që, edhe pse e mbushur me vështirësi, mund të shtojë dimensionet e pakrahasueshme në përvojat tona të jetës.

Edhe përballja me një sëmundje, një urgjencë familjare ose ndonjë nga shumë sfida të tjera që na detyrojnë të dalim nga zonat tona të rehatisë gjithashtu mund ta bëjnë jetën tonë më të pasur psikologjikisht. Edhe pse këto janë pothuajse përvoja që ne nuk duam t’i kalojmë, ato mund të kenë efektin e ndryshimit të perspektivave tona në mënyra që sjellin pasuri psikologjike në jetën tonë.

Siç theksojnë autorët, faktorët më të pritshëm janë gjithashtu kritikë: lumturia dhe ndjenja e qëllimit do t’ju marrin një rrugë të gjatë. Në varësi të personalitetit tuaj dhe vlerave tuaja, ju mund t’i jepni përparësi njërit prej këtyre aspekteve më shumë se të tjerëve.

Në përgjithësi, njerëzit që i japin përparësi të madhe lumturisë priren të vlerësojnë stabilitetin, si dhe një mendim pozitiv dhe njerëzit që i japin përparësi qëllimit priren të kenë parime të forta morale, ndërsa ata që gravitojnë drejt pasurisë psikologjike kanë tendencë të vlerësojnë kuriozitetin dhe spontanitetin. Gjeja më e rëndësishme është të zhvilloni njohuri për të identifikuar se kush jeni dhe çfarë ju vlerësoni, sepse kjo do të përcaktojë se si duket një jetë e mirë për ju. (MSN)

Të ngjashme