Ç’tregojnë rrjetet sociale për njerëzit? Gjërat që mund të mësojmë për ta

Prishtinë | 03 Shk 2022 | 09:20 | Nga Ekonomia Online

Shumica e njerëzve përdorin të paktën një formë të rrjeteve sociale. Nëse jeni duke e lexuar këtë, ju me siguri i përdorni vetë rrjetet sociale dhe keni kontakte që fillojnë nga njerëz që i njihni nga afër, si familja juaj dhe miqtë e ngushtë, te njerëzit që keni takuar vetëm disa herë ose nuk keni pasur kontakte me ta.

Çfarë mund të mësojmë për njerëzit nga rrjetet e tyre sociale? Pavarësisht mundësive për të kontrolluar atë që postojmë dhe për të kuruar një imazh, studimi sugjeron që në pjesën më të madhe, profilet e rrjeteve sociale pasqyrojnë personalitetin e vërtetë të njerëzve, jo versionet e idealizuara të vetvetes.

Pesë tiparet e mëdha të personalitetit

Një grup i madh kërkimesh mbi përdorimin dhe personalitetin e rrjeteve sociale është përqëndruar në tiparet e personalitetit Big 5, teoria e tipareve më të pranuara gjerësisht. Kur njerëzve u kërkohet të vlerësojnë se sa tipare të ndryshme i karakterizojnë ato, ato tipare grumbullohen në pesë grupe:

Shoqërueshmeria, ndjenja e energjisë nga ndërveprimet me të tjerët, pranueshmëria, ngrohtësia dhe bashkëpunimi.

Studimet tregojnë se personaliteti lidhet me llojet specifike të përmbajtjes që njerëzit postojnë. Pavarësisht nga tendenca e përgjithshme që profilet e rrjeteve sociale pasqyrojnë me saktësi personalitetin, ka prova që këto profile janë më pak të sakta për njerëzit me neurotizëm të lartë, të cilët kanë më shumë të ngjarë të paraqesin imazhe të idealizuara ose më pak autentike të vetvetes.

Personaliteti parashikon fjalët që njerëzit përdorin në mediat sociale.

Studiuesit kanë përdorur programe të specializuara softuerësh për të analizuar gjuhën që njerëzit përdorin në postimet e tyre në rrjetet sociale. Në një studim të tillë, studiuesit përdorën një algoritëm kompjuterik për të përcaktuar se cilat fjalë kishin lidhje unike me tipare të ndryshme të personalitetit.

Fjalët që parashikonin nivele të larta ekstraversioni përfshinin “dashuri”, “natë” dhe “aheng” janë fjalë që pasqyrojnë aktivitetin shoqëror ose marrëdhëniet.

Nga ana tjetër, ata me nivele të ulta ekstraversioni, kishin më shumë të ngjarë të përdornin fjalët “kompjuter”, “unë kam” dhe “nuk e bëj”, duke pasqyruar një përqendrim më të madh te vetja dhe një preferencë për aktivitetet që përfshin gjëra më shumë sesa njerëz.

Njerëzit tepër të ndërgjegjshëm kishin më shumë gjasa të përdornin fjalët “familje”, “javë” dhe “fundjavë”. Këto zgjedhje fjalësh tregojnë për prirjen e tyre për të planifikuar dhe përqendruar përgjegjësitë familjare.

Njerëzit me ndërgjegje të ulët kishin më shumë gjasa të përdornin fjalë betimi, duke treguar mungesë kujdesi për ato që postojnë. Nuk është për t’u habitur, individët e pëlqyeshëm përdorën fjalë më pozitive dhe njerëzit më pak të pëlqyeshëm përdorën fjalë më negative ose armiqësore.

Të ngjashme