Dobitë shëndetësore nga konsumimi i rrushit

Prishtinë | 16 Qer 2018 | 13:36 | Nga

Konsumi i frutave dhe perimeve të të gjitha llojeve ka qenë prej kohësh i lidhur me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës, diabetit, kancerit dhe një mori sëmundjesh të tjera që kërcënojnë jetën e një njeriu.

Shumë studime kanë treguar se konsumi në rritje i rrushit zvogëlon rrezikun e obezitetit dhe vdekshmërisë së përgjithshme. Rrushi gjithashtu ka disa përbërës të veçantë që i bëjnë ato edhe më thelbësore për shëndetin tonë, duke u dhënë atyre statusin e “superushqimit”.

KANCERI

Rrushi përmban antioksidantë të fuqishëm, të cilat mund të ngadalësojnë ose parandalojnë shumë lloje të kancerit, duke përfshirë kancerin e prostatës dhe mushkërive.

SËMUNDJET E ZEMRËS

Quercetin flavonoid është një antiinflamator natyror që duket se redukton rrezikun e arteriosklerozës dhe mbron nga dëmtimet e shkaktuara nga kolesteroli i keq. Përmbajtja e lartë e polifenolit në rrush mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, duke parandaluar ngritjen e trombociteve dhe reduktimin e presionit të gjakut nëpërmjet mekanizmave antiinflamatorë. Fibra dhe kaliumi në rrush gjithashtu mbështesin shëndetin e zemrës. Nga të dhënat e një studimi, ata që konsumonin 4069 mg kalium në ditë kishin një rrezik më të ulët prej 49% të vdekjes nga sëmundjet e zemrës ishemike krahasuar me ata që konsumonin më pak kalium (rreth 1000 mg në ditë).

PRESIONI I LARTË I GJAKUT

Për shkak të përmbajtjes së lartë të kaliumit, rrushi u rekomandohet atyre me presion të lartë të gjakut. Konsumi i lartë i kaliumit është i lidhur me një ulje prej 20% të vdekjes nga të gjitha shkaqet.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme