Fakte që duhet t’i dini, mund t’ua shpëtojnë jetën

Prishtinë | 04 Kor 2020 | 23:15 | Nga Ekonomia Online

Si të thyeni xhamin e makinës në rast aksidenti

Nëse jeni në një situatë ku mund të dilni nga një makinë vetëm përmes dritares dhe dera është e pamundur të hapet, mbani mend se është shumë më e lehtë të thyhet një dritare duke e goditur atë, jo në qendër por në skajet.

 Ndihmë në rast të një pickimi të  një  gjarpëri helmues

Ndryshe nga disa keqkuptime popullore, nuk duhet të thithni helmin,  por duhet të aplikoni  ndonjë  gjë të ftohtë, të aplikoni fashat ose të digjni plagën. Zona rreth kafshimit nuk duhet të preket, sepse ndryshe, helmi do të përhapet vetëm rreth trupit më shpejt.

Diagnostikimi i goditjes së nxehtësisë

Simptomat më të dukshme të goditjes së nxehtësisë janë: marramendja  e cila mund të paraqitet edhe për arsye të tjera. Në mënyrë që të dini me siguri, ju duhet të hani diçka të ëmbël, si karamele. Nëse shija duket e pakëndshme, kjo është një goditje e nxehtësisë. Për njerëzit që kanë ndonjë çrregullim kardiovaskular, është me rëndësi të përcaktohet arsyeja sa më shpejt të jetë e mundur dhe të merrni ndihmën e duhur.

Aspirin gjatë një sulmi në zemër

Vetëm një pilulë aspirine mund të përmirësojë seriozisht se si ndiheni. Personi që ka sulmin në zemër duhet të shtrihet menjëherë dhe të vendos diçka nën kokën e tij ose të ulet dhe pastaj të marrë pilulën. Në mënyrë që ajo të punojë më shpejt, ajo duhet të jetë e përtypur shumë mirë.

Takimi me një ari agresiv

Arinjtë drejtohen shumë shpejt dhe zvarriten me të vërtetë mirë – por duke lëvizur shpejt rreth një objekti si një makinë ose një pemë është shumë më e vështirë për ta. Herët ose vonë, kafsha do të heqë dorë duke u përpjekur për të ju kapur juve.

Megjithatë, mos u frikësoni para se një ari të fillojë të veprojë në mënyrë agresive. Nëse ju shikoni, qëndroni pa pushim. Ka një shans që nuk do ta kuptojë kush jeni dhe çfarë do të bëni. Nëse fillon të ecni drejt ngadalë, ecni ngadalë prapa. Arinjtë rrallë sulmojnë njerëzit. Më shumë gjasa, do të tërhiqet sapo të kuptojë që jeni një njeri.

Të ngjashme