Fëmijët nuk i harrojnë kurrë rrahjet dhe disa sjellje të prindërve

Prishtinë | 11 Tet 2020 | 09:07 | Nga Ekonomia Online

Ka përvoja, ndjenja, frika… që çdo fëmijë do t’i marrë me vete në udhëtimin e tij në moshën madhore dhe disa sjellje të prindërve, më shumë se të tjerët, do të ndikojnë në këtë rrugë.

Të jesh prind nuk është një detyrë e thjeshtë, e dimë. Sot, pavarësisht një jete në dukje më e lehtë sesa në epokat e kaluara, detyra e rritjes së një fëmije në mënyrën më të mirë, është bërë objekt studimi dhe analizash nga psikologët dhe pediatrit.

Jo vetëm që jeta e përditshme dhe ritmet e saj i detyron shumë njerëz, dhe për këtë arsye shumë familje, të parandalojnë dialogun dhe thellimin, por shpeshherë përcakton dhe një pretendim për përsosmëri dhe njohje që i shtyn prindërit të kenë qëndrime të gabuara dhe jo edukative.

Fëmijëria është një fazë shumë e rëndësishme, në të cilën formohet personaliteti dhe karakteri i një personi, prandaj ajo që thotë një prind lë gjithmonë përshtypje të pashlyeshme në mendjen dhe psikikën e një fëmije.

Nuk është gjithmonë e lehtë të japësh këshilla, sepse situatat dhe kontekstet individuale në të cilat rritet një fëmijë janë shumë të ndryshme, në këtë kontekst është e rëndësishme të theksojmë disa sjellje që lënë gjurmë dhe që janë të vështira për t’u fshirë nga mendja e fëmijës.

Fëmijët kurrë nuk harrojnë rrahjet

Ne nuk po flasim për rrahje të parëndësishme edhe nëse ka mundësinë të lërë shenja në emocionin e një fëmije, por mbi të gjitha për ato qëndrime, që për fat të keq ndodhin më shpesh se sa mendoni, kur prindit zakonisht përdorin rrahjet dhe kërcënimet .

Rrahja gjithmonë shkakton pakënaqësi të madhe tek fëmija dhe thellësisht minon vetëbesimin e tij. Prindi që mendon marrjen e respektit dhe bindjes në këtë mënyrë, gjeneron saktësisht të kundërtën në mendjen e fëmijës.

Fëmijët nuk harrojnë se si kanë trajtuar prindërit njëri-tjetrin

Për fëmijën një shembull dhe një qëndrim kanë vlerën e një mijë fjalëve. Duke parë se si prindërit trajtojnë njëri-tjetrin, është një model dhe një shembull që duhet imituar dhe zbatuar.

Fëmijët nuk harrojnë kur ndiheshin të mbrojtur

Një fëmijë e di shumë shpejt një seri frike dhe situatash që krijojnë vështirësi. Mbështetja, mbrojtja dhe mësimi i një prindi përbëjnë bazën mbi të cilën duhet ndërtuar forca dhe aftësia për të kapërcyer frikën dhe momentet e vështira.

Fëmijët nuk e harrojnë mungesën e vëmendjes

Çështja kyçe, sidomos në ditët e sotme, kur shumë prindër kanë tendencë të parkojnë fëmijët e tyre para një kompjuteri apo video-loje. Rritja e tyre gjithmonë kërkon vëmendje, pyetjeve të tyre u duhet dhënë përgjigje. Jeta e tyre kërkon kohë dhe dialog, jo kalime teknologjike të afta për të krijuar vetëm një ndjenjë zbrazëtie dhe mungese ndarjeje.

Fëmijët nuk e harrojnë vlerën e familjes

Fëmija do ta kujtojë gjithnjë kur të rritet, vlerën që ka pasur familja dhe si kjo është konsideruar dhe praktikuar nga prindërit. Një lloj imprintimi moral që mund t’i japë atij shembuj dhe siguri.

Të ngjashme