Lëvozhgat e vezëve mund të ndihmojnë në rritjen dhe shërimin e eshtrave

Prishtinë | 18 Kor 2019 | 16:36 | Nga Ekonomia Online

Një ekip i “Unas Lowell” pretendon se me anë të një teknike të re do të arrijnë t’i përdorin lëvozhgat e vezëve për pacientët, që kanë probleme me eshtrat.

Përmes një procesi inovativ, lëvozhgat e vezëve do të bashkohen me një përzierje të hidrogjenit, dhe do të krijohet një strukturë e cila përdoret për forcimin e eshtrave. Për ta arritur këtë, do të merren disa qeliza të eshtrave të pacientit, të bashkohen me këtë strukturë dhe pastaj do të kultivohen në laborator përpara se të implantohen në trup.

Hulumtimi ka demonstruar se kur lëvozhgat e vezëve përzihen me hidrogjen, e përmirësojnë aftësinë e qelizave të eshtrave të rriten dhe të forcohen.

Autorët e këtij studimi shpresojnë, që me anë të këtij procesi krahas eshtrave  do të arrijnë ta përmirësojmë edhe prodhimin e kartilogjenit, shëndetin e dhëmbëve dhe tendinëve të muskujve.

Sipas shkencëtarëve, nëse kjo procedurë do të filloj të aplikohet, do të jetë një nga zbulimet më të rëndësishme në fushën e ortopedisë. Hulumtimi është publikuar në revistën shkencore  “Biomaterials Science”./Gazeta Express

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme