Meshkujt që tërhiqni janë “pasqyra” juaj

Prishtinë | 11 Sht 2020 | 22:30 | Nga Ekonomia Online

A keni menduar ndonjëherë se pse tërhiqni vetëm meshkuj të gabuar? Burra të papërshtatshëm ose që garantojnë një jetë shkatërruese në dashuri! Kjo ndodh sepse keni mësuar të shihni vetëm disa karakteristika të caktuara në një çift dhe … po, ajo që tërheq, në një farë mënyre, është një reflektim i asaj që mban brenda.

Problemi qëndron në faktin që njerëzit tërheqin situata, rrethana dhe partnerë të mundshëm, pa vetëdije dhe tërësisht të pavetëdijshëm. Mendimet tuaja tërheqin të tjerët dhe njerëzit tërhiqen nga mendimet dhe qëndrimet tuaja. Në fund të fundit, të gjithë njerëzit dhe gjërat që rrotullohen rreth jush janë një pasqyrim i botës që ju mbani brenda vetes, të qëndrimit tuaj dhe të të menduarit tuaj të zakonshëm. A duket kjo një teori e çuditshme? Mendoni mirë, tani do t’ju ndihmoj.

Identifikimet e ndërsjella dhe egoja ideale

Procesi i parë që futet në lojë në fazën tërheqëse është  projeksioni, ky proces përfshin si ju dhe ata që janë tërhequr nga ju. Me projektimin, ne tentojmë të transferojmë tek tjetri, karakteristikat, ndjenjat, impulset dhe mendimet që i përkasin vetëm vetes. Ju mund të projektoheni në aspekte të tjera pozitive dhe negative të vetes, por në fazën e parë të dashurisë dhe përgjithësisht në tërheqjen, ne synojmë të projektojmë aspektet pozitive.

Sigmund Freud me ” ego ideale ” në vitin 1914 (në  Hyrje në Narsizëm ) aludon në iluzionin e përsosjes narcisiste të fëmijërisë së hershme. Plotfuqia në fëmijën është një fazë normale evolucioniste: ai mendon se është unik, i veçantë dhe posedon fuqi të jashtëzakonshme që e lejojnë atë të arrijë. Kur fëmija kupton se nuk është në gjendje të korrespondojë me këtë model të përsosmërisë, ai përpiqet ta ricaktojë atë si një ideal:

“Ajo që ai propozon para tij si një ideal është zëvendësimi i narcisizmit të humbur të fëmijërisë së tij”.

Ego ideale është formuar kur fëmija është i detyruar, nga frustrimet e mjedisit, për të lënë ndjenjën e tyre origjinale të plotfuqishmërisë. Ideali i egos formohet nga dinamika relacionale midis fëmijës dhe prindërve të tij, në një rrjet të ndërlikuar të identifikimeve dhe reflektimeve reciproke. Në moshë madhore, nëse personi shkëputet nga modeli i brendshëm i idealit të tij, ai do të përjetojë turp dhe poshtërim. Në formimin e idealit, aspiratat dhe pritjet që figurat prindërore na kanë vendosur marrin një ndikim të madh.

Ju tërhiqeni në atë që është e njohur për ju

Në vendosjen e marrëdhënieve ne gjithmonë kërkojmë dikë me të cilin ndihemi rehat, sepse jetojmë me frikën e pandërgjegjshme të përjetimit të gjërave të reja.

Studimi, i botuar në Jama Psychiatry, ka treguar se ata me karakteristika të ngjashme psikologjike kanë një shans më të madh për t’u pëlqyer dhe për këtë arsye të fillojnë një histori.

Hulumtimet kanë treguar se njerëzit tërhiqen me njerëz me çrregullime të ngjashme mendore (ankth, fobi, por edhe çrregullime bipolare, depresion, anoreksi, çrregullime obsesive kompulsive …). Probabiliteti i çiftit që ndan diagnozën e njëjtë është tre herë më i lartë. Të dhënat nuk lënë hapësirë për ekuivokimet: frekuenca e çifteve në të cilat dy anëtarët janë psikologjikisht të ngjashëm  është shumë e lartë për të qenë rastësor.

Hulumtimi zbulon një realitet të zbatueshëm për të gjithë, madje edhe ata që nuk ndajnë çrregullime mendore. Në fakt, pavetëdija jonë është programuar për të  tërhequr  njerëz me karakteristika të ngjashme me tonat.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme