Mjalti ndihmon në shërimin e djegies dhe plagëve

Prishtinë | 15 Nën 2019 | 08:02 | Nga Ekonomia Online

Mjalti është përdorur për të shëruar plagët dhe djegiet që nga Egjipti i lashtë dhe është ende i zakonshëm edhe sot.

Një përmbledhje e 26 studimeve për shërimin ndaj plagëve gjeti mjaltin si më të efektshëm në shërimin e djegieve me trashësi të pjesshme dhe plagët që janë infektuar pas operacionit.

Mjalti është gjithashtu një trajtim efektiv për ulcerat diabetike të këmbëve, të cilat janë komplikime serioze që mund të çojnë në amputim.
Një studim raportoi një shkallë të suksesit 43.3% me mjaltin si një trajtim plagësh.

Studiuesit besojnë se fuqitë shëruese të mjaltit vijnë nga efektet e saj antibakteriale dhe anti-inflamatore, si dhe aftësia e tij për të ushqyer indet përreth.
Për më tepër, mund të ndihmojë në trajtimin e kushteve të tjera të lëkurës, përfshirë psoriazën dhe lezionet e herpesit.
Mjalti Manuka konsiderohet veçanërisht i efektshëm për trajtimin e plagëve të djegura.

Të ngjashme