Mungesa e hekurit te fëmijët

Prishtinë | 26 Nën 2021 | 19:33 | Nga Ekonomia Online

Hekuri është thelbësor për rritjen dhe zhvillimin e fëmijës suaj, por disa fëmijë nuk kanë mjaftueshëm. Mungesa e hekurit e patrajtuar mund të ndikojë në rritjen dhe zhvillimin e fëmijës.

Pse hekuri është i rëndësishëm për fëmijët?
Hekuri ndihmon lëvizjen e oksigjenit nga mushkëritë në pjesën tjetër të trupit dhe ndihmon muskujt të ruajnë dhe përdorin oksigjenin. Nëse dieta e fëmijës tuaj nuk ka hekur, ai ose ajo mund të zhvillojë një gjendje të quajtur mungesë hekuri.

Shenjat dhe simptomat

Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

 • Lëkurë të zbehtë
 • Lodhje
 • Duart dhe këmbët e ftohta
 • Ngadalësimi i rritjes dhe zhvillimit
 • Oreks i dobët
 • Frymëmarrje jashtëzakonisht e shpejtë
 • Probleme të sjelljes
 • Infeksione të shpeshta
 • Dëshira të pazakonta për substanca joushqyese, të tilla si akulli, papastërti, bojë ose niseshte

Si mund të parandalohet?

 • Nëse e ushqeni fëmijën tuaj me formulë të pasuruar me hekur, ai/ajo ka të ngjarë të marrë sasinë e rekomanduar të hekurit.
 • Nëse jeni duke ushqyer fëmijën tuaj me gji, bisedoni me mjekun e foshnjës tuaj për plotësimin e hekurit.

Hapat e tjerë që mund të ndërmerrni:

 • Jepini ushqime të pasura me hekur. Kur filloni t’i jepni ushqime të ngurta foshnjës suaj midis moshës 4-6 muajsh ofrojini ushqime me hekur të shtuar, siç janë drithërat e foshnjave të fortifikuara me hekur, pure mishi dhe fasulesh. Për fëmijët më të rritur, burimet e mira të hekurit përfshijnë mishin e kuq, pulën, peshkun, fasulet dhe spinaqin.
 • Mos e teproni me qumështin. Midis moshës 1-5 vjeç, mos lejoni që fëmija juaj të pijë më shumë se 710 ml qumësht në ditë.
 • Rritja e absorbimit. Vitamina C ndihmon në absorbimin e hekurit dietik. Ju mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të thithë hekurin duke i ofruar ushqime të pasura me vitaminë C si agrume, pjepër, luleshtrydhe, piper, domate dhe perime jeshile të errët.

A duhet që fëmija im të kontrollohet për mungesë hekuri?

Mungesa e hekurit dhe anemia e mungesës së hekurit zakonisht diagnostikohen përmes testeve të gjakut. Në varësi të rezultateve, mjeku mund të rekomandojë një suplement oral të hekurit ose një multivitaminë ditore ose testime të mëtejshme.

Të ngjashme