Së shpejti kanceri i gjirit do të kurohet brenda 10 ditëve

Prishtinë | 17 Dhj 2019 | 14:47 | Nga Ekonomia Online

Çdo vit, qindra gra përballen me sëmundjen e kancerit të gjirit dhe duhet të kalojnë shumë ditë nëpër spitale duke bërë sakrifica të mëdha që ta luftojnë.

Për këtë arsye, mjekët po mendojnë metoda të tjera që ta luftojnë sëmundjen pa shkatërruar rutinën e përditshme të grave. Ata po punojnë që trajtimi i radioterapisë të përfundojë brenda 10 ditëve. Metoda synon që të luftohet tumori vetëm në zonën që është zhvilluar, jo në të gjithë gjirin.

Me trajtimin në zonë të limituar, zvogëlohet rreziku i problemeve si djegia e lëkurës apo shenjat e ndryshme.

Në sugjerimin e tyre, mjekët thonë se mund të bëhet thjesht një test gjaku ADN në vend të kimioterapive. Gratë që kanë rrezik të lartë për kancerin e gjirit mund të ndalojnë zhvillimin e sëmundjes duke marrë një pilulë të përditshme hormonale.

Pilula quhet anastrozole dhe mund të ofrohet ndryshe në tamoxifen, por bëhet vetëm me rekomandimin e mjekut.

Studimet sugjerojnë se një në 7 gra në Britani e përdorin, pavarësisht efekteve negative.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme