Shkenca thotë se njerëzit e martuar janë më pak të stresuar

Prishtinë | 15 Sht 2021 | 01:00 | Nga Ekonomia Online

Ideja se çiftet e martuara kanë më pak stres në jetën e tyre nuk duket shumë e besueshme.

Por, për fat të mirë ekziston një mendim të cilit të gjithë ne mund t’i besojmë. Sipas shkencës, të qenit në lidhje dashurie mund ta ulë nivelin e kortizolit.

Nëse nuk e keni gjetur akoma formulën se si ta ulni nivelin e stresit, atëherë ndoshta është koha të mendoni për këtë opsion.

Më poshtë po ju sjellim edhe disa avantazhe të tjera të martesës.

Martesa nuk është ashtu si paraqitet në poezitë e bukura për dashurinë

Disa nga ata që tashmë kanë unazat në gishtat e tyre mund të kujtojnë ndoshta të gjitha debatet dhe vështirësitë që kanë kaluar në rrugëtimin e jetës me partnerin e tyre.

Nëse përpiqen të mendojnë se sa të tilla i presin në të ardhmen, atëherë niveli i stresit mund të rritet menjëherë.

Kjo është arsyeja pse mund të duket pak e çuditshme kur thuhet se jeta pas martesës është më pak e tensionuar.

Por, mund ta pranojmë se ekzistojnë pafund kujtime të bukura të mbushura plot dashuri dhe shumë plane për të ardhmen. Dhe duket se DASHURIA fiton gjithmonë.

Është më e lehtë të përballosh gjithçka kur nuk je vetëm

Një grup i hulumtuesve kanë supozuar se mes njerëzve të martuar, beqarëve, të divorcuarve ose ata që janë të ve, grupi i parë është më i mbrojtur nga stresi.

Për ta provuar këtë ide, hulumtuesit kanë mbledhur mostrat e pështymës nga 572 të rrritur nga grupmosha mes 21-55 vjeç.

Ata kanë zbuluar se njerëzit e martuar kishin nivelin më të ulët të kortizolit i cili njihet si hormoni i stresit.

Kjo do të thotë se pavarësisht të gjitha shakave që njerëzit e martuar mund t’i bëjnë lidhur me atë se sa e vështirë është jeta e tyre, ata në fakt janë shumë më pak të stresuar se sa beqarët.

Hulumtuesit kanë vërejtur se niveli më i lartë i kortizolit ishte tek ata që ishin të martuar ose ata që janë përballur me divorcin ose vdekjen e partnerit të tyre.

Hulumtimi po ashtu erdhi në përfundim se niveli i kortizolit ndryshon gjatë ditës. Zakonisht, nivelin më të lartë e arrin në kohën një person zgjohet dhe pastaj vazhdon të ketë rënie gjatë gjithë ditës.

Hulumtimi gjithashtu krahasoi ritmet e kortizolit në pjesëmarrësit dhe zbuloi se njerëzit e martuar kanë një rënie më të shpejtë në krahasim me gupet e tjera.

Të ngjashme