Shpikja e re i bën operacionet në tru më të sigurta

Prishtinë | 20 Dhj 2018 | 17:32 | Nga Ekonomia Online

Shkencëtarët kanë shpikur një “gjilpërë të mençur” e cila ka të integruar një kamerë, në mënyrë që t’i bëjë me të lehta operacionet e trurit.

Kjo pajisje – e hollë sa një gjilpërë – u mundëson kirurgëve që të evitojnë prekjen e enëve të gjakut që mund të shkaktojnë gjakderdhje vdekjeprurëse në tru.

Testimet e zhvilluara deri më tani kanë treguar se pajisja detekton zonat e rrezikshme me saktësi deri në 98%. Sistemi kompjuterik që bën identifikimin e venave të gjakut alarmon kirurgun.

Ekipi nga Universiteti Adelaide në Australi janë shprehur tejet të lumtur me zbulimin dhe kanë thënë se do të parandalojë qindra komplikime gjatë operacioneve.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme