Si e ndryshon vetmia trupin dhe mendjen tonë

Prishtinë | 02 Gus 2020 | 00:41 | Nga Ekonomia Online

Ti je gjithmonë i uritur.

Shumica e njerëzve në planetë hanë shumë kur kanë probleme ose kur ndihen të shqetësuar. Ata nuk mund ta kontrollojnë atë dhe ata ndjehen më mirë për një periudhë të shkurtër kohe, por pas kësaj, ata përjetojnë një uri edhe më të fortë. Në një nivel  të nënndërgjegjeshëm, ajo që po bëjnë është që të përpiqen të bëjnë jetën e tyre më të lehtë duke ngrënë diçka të shijshme. Dhe në atë moment, trupi prodhon hormonin e urisë – ghrelin. Shkencëtarët zhvilluan një studim për të parë lidhjen midis hormonit të urisë dhe vetmisë. Ata gjetën se njerëzit që e konsiderojnë veten të vetmuar kanë një rritje të prodhimit të grelelit në gjakun e tyre.

Ju shpenzoni shumë kohë për pazar online.

Shenjat e vetmisë nuk duhet të jenë të qarta. Një studim tregoi se njerëzit që janë në këtë periudhë  shpesh duan të blejnë diçka. Ata janë me të vërtetë të fokusuar në gjërat materiale për të mbushur boshllëkun e tyre. Nga rruga, shoku juaj që blen shumë gjëra mund të jetë vetëm i vetmuar dhe jo i varur nga blerja.

Ju nuk keni ëndrra dhe nuk mund të ndiheni të lumtur për të tjerët.

Vetmia afatgjate mund të shoqërohet nga një gjendje depresive. Njerëzit thjesht nuk ndjehen më të lumtur. Ata duhet të bëjnë gjithçka që munden për të dalë nga ky shtet. Njerëzit që kanë kaluar nëpër këtë rekomandojnë të mësojnë të ndihen të lumtur për njerëzit e tjerë, gjë që mund t’ju bëjë të lumtur gjithashtu. Mendoni për njerëzit që tani janë diku që do të donit të ishit: ne det, në male ose në një parti. Dhe imagjinoni që jeni me ta. Ose thjesht përpiquni të ndjeheni të lumtur për një zbulim shkencor. Mendime si kjo mund t’ju bëjnë të ndiheni më mirë.

Ju filloni të mendoni se vetmia është fati juaj.

Ajo që ndodh këtu është se ju filloni të fundoseni më thellë në problemin. Dhe nuk duhet ta bëni këtë. Sot ju jeni i vetmuar, por nesër gjithçka mund të ndryshojë. Mos harroni këtë frazë, “Asnjë ndjenjë e vetme nuk është përfundimtare”.

Ju kurrë nuk jeni të relaksuar.

Njerëzit që janë gjithmonë të vetmuar kanë një aftësi qesharake për të qenë jashtëzakonisht të vëmendshëm. Teoria se kur njerëzit janë të vetëm, ata janë më pak të kujdesshëm. Kur është i vetëm, ata mbështeten vetëm në vetvete. Kjo krijon një skenar që e bën trurin të veprojë me kujdes, gjë që është e keqe, sepse zakonisht kjo do të thotë që nuk mund të relaksoheni.

Ju nuk mund të bini në gjumë të shpejtë dhe vuani nga pagjumësia.

Njerëzit e vetmuar kanë një avantazh të madh – ata nuk kanë nevojë të luftojnë për hapësirën në shtrat ose për batanije. Por ka një problem tjetër. Ata nuk flenë aq mirë dhe shpesh vuajnë nga pagjumësia. Ndjenjat e pasigurisë mund të çojnë në këto çështje. Kur jemi të frikësuar, trupi ynë prodhon kortizol, dhe njerëzit e vetmuar kanë një nivel të lartë të këtij hormoni në sistemet e tyre.

Ju kaloni të gjithë kohën tuaj të lirë duke parë televizor.

Një shenjë jo e dukshme e të qenit i vetmuar është padurimi për të parë TV. Ky është një lloj ikje nga jeta reale. Duke kaluar shumë kohë duke shikuar filma dhe seri televizive, njerëzit zhyten në një botë të ndryshme që u tregon atyre një jetë të plotë dhe interesante. Personazhet e filmit tejkalojnë lehtë sfidat e tyre  dhe kjo është diçka që njerëzit e vetmuar dëshirojnë të jenë në gjendje të bëjnë. Por ata duhet të përqendrohen në botën reale dhe në jetën e tyre aktuale.

Ju nuk keni provuar asgjë të re për një kohë të gjatë.

Marrja e hapit të parë drejt ndryshimit është shumë e vështirë. Por sa më gjatë që refuzoni të ndërmerrni këtë hap, aq më shumë do të ndreqni problemet tuaja. Është e vështirë të largohesh nga zona e rehatisë, por është edhe emocionuese. Dhe kjo njohuri është e dobishme. Nëse mendoni se nuk jeni gati për një ndryshim ose që çdo gjë të kënaq, ju duhet të jeni vetëm me veten për pak kohë. Ndoshta, ju jeni tipi i personit i cili në fakt është në rregull të qenit vetëm.

Të ngjashme