Si të kuptoni nëse keni mungesë të vitaminës D

Prishtinë | 29 Tet 2020 | 21:00 | Nga Ekonomia Online

Simptomat e mungesës së vitaminës D mund të mos jenë të dukshme.

Nëse vëreni ndonjë nga këto shenja, merrni në konsideratë vizitën e mjekut për testin e gjakut të vitaminës D.

Vitamina D lëshohet nga trupi juaj, kur ju jeni të ekspozuar ndaj diellit. Ajo nuk është projektuar për të marrë ose për tu rritur përmes dietës, kështu që ruhuni nga produktet që pretendojnë të jenë me përmbajtje të vitaminës D, sepse shanset janë që kjo të jetë një dredhi e shitjes. Një prej këtyre produkteve është qumështi, që çon njerëzit të besojnë se ata janë duke marrë nivele të shëndetshme të vitaminës D, kur ata në fakt nuk janë.

E vetmja mënyrë për të ditur me siguri nëse ju keni mangësi të vitaminës D është përmes testimit të gjakut. Megjithatë, ka disa shenja dhe simptoma që mund t’ju bëjnë të vetëdijshëm për ta kuptuar. Nëse vini re ndonjë nga këto, ju duhet të merrni vitaminë D sipas nivelit tuaj të testuar më shpejt.

Ju keni pamje të errët:

Afro-amerikanët janë në rrezik më të madh të mungesës së vitaminës D, sepse në qoftë se keni lëkurë të errët, ju mund të keni nevojë për 10 herë më shumë ekspozimin në diell për të prodhuar të njëjtën sasi të vitaminës D krahasuar me një person me lëkurë të zbehtë!

Ju ndiheni pa humor:

Serotonina, hormoni i trurit i lidhur me rritjen e humorit, ngrihet me ekspozimin ndaj dritës të ndritshme dhe e kundërta. Në 2006, shkencëtarët vlerësuan efektet e vitaminës D në shëndetin mendor të 80 pacientëve të moshuar dhe zbuluan se ata me nivelet më të ulëta të vitaminës D ishin 11 herë më shumë të prirur për të qenë në depresion sesa ata me doza të shëndetshme.

Ju jeni mbipeshë (ose keni një masë muskulore të lartë):

Vitamina D është një lloj yndyre, hormon – si vitaminë, që do të thotë se masa dhjamore e trupit shërben si një “lavaman” për ta mbledhur atë. Nëse ju jeni mbipeshë apo obez, keni gjasa që t’ju duhet më shumë vitaminë D .

Keni dhimbje kockash:

Sipas Dr Holick, shumë nga ata që takojnë mjekun e tyre për dhimbjet e kockave, sidomos të kombinuara me lodhje, përfundojnë duke u diagnostikuar me fibromialgji apo sindromi i lodhjes kronike. “Shumë nga këto simptoma janë shenjat klasike të mungesës së vitaminës D.

Të ngjashme