Si t’i njohim miqtë e rremë?

Prishtinë | 12 Sht 2021 | 17:31 | Nga Ekonomia Online

Të zbulosh nëse njerëzit me të cilët jemi afër janë miq të vërtetë apo të rremë mund të mos jetë e lehtë, e para sepse shumë shpesh njerëzit e rremë dhe oportunistë priren të tregojnë fytyrën e tyre më të mirë dhe simpatike në fillim të një marrëdhënieje dhe sepse kërkon kohë për t’i njohur njerëzit, pasi shpesh ne zbulojmë personalitetin e vërtetë të një personi pas një kohe, kur mbase tashmë na pëlqen.

Rëndësia e miqësisë, kur e gjejmë veten përpara miqve të rremë

Miqësia është një nga gurët themelorë të jetës së një personi: ka miq të vërtetë që mbeten për jetën dhe që bëhen shokë udhëtimi dhe mendimi, duke na dhënë emocione, përvoja, bashkëpunim dhe shumë energji. Por fatkeqësisht nuk është e pazakontë të hasësh njerëz që fshehin interesa egoiste, oportuniste dhe manipuluese nën një imazh të dashur dhe të painteresuar. Siç e kemi përmendur tashmë, nuk është gjithmonë e lehtë për ta kuptuar këtë, veçanërisht nëse i afrohemi këtij populli me zemër të hapur dhe me naivitet. Por kur kjo të ndodhë, zbulimi i gënjeshtrave, manipulimi, përbuzja ose tradhtia mund të bëjnë shumë dëm. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të njohim llojet e miqve sa më shpejt të jetë e mundur, për të ndaluar dhimbjen dhe manipulimet që këta njerëz mund të na shkaktojnë.

Sjelljet për të njohur miq të rremë

Ka mjaft fraza dhe aforizma për të njohur miqtë e rremë, por cilat janë kambanat e alarmit që mund të na bëjnë të kuptojmë se po përballemi me një person të rremë ose oportunist?

Ka kambana alarmi që mund të na ndihmojnë të kuptojmë se personi me të cilin po përballemi nuk është plotësisht i sinqertë. Le të përpiqemi të shohim disa sjellje të rreme që mund të përfshijnë miqësitë tona:

Ai nuk ju dëgjon dhe nuk kujdeset për problemet tuaja. Një mik i rremë sillet në mënyrë egoiste dhe përqendrohet vetëm tek vetja. Normalisht kur flet për problemet e tua, ai tenton të dremisë ose të mos dëgjojë.

Ju vë vazhdimisht në siklet. Ironia dhe vetë-ironia janë gjithmonë të mira dhe duhet të kultivohen veçanërisht me miqtë për ta marrë jetën më lehtë. Por ekziston një ndryshim i madh midis ironisë, shakasë dhe poshtërimit. Nëse personi që mendoni se është shoku juaj nuk po bën asgjë tjetër përveçse ju ngacmon rëndë ose tallet me ju, ju mund të mos jeni para një shoku të vërtetë (veçanërisht nëse ata nuk kërkojnë falje pasi të kuptojnë se ju kanë bërë të ndiheni keq) .

Ai nuk mund të mbajë sekrete dhe u zbulon besimin tuaj njerëzve të tjerë. Gjithashtu në këtë rast ka njerëz që nuk janë në gjendje të mbajnë sekrete, por ka edhe të tjerë që zbulojnë sekretet e të tjerëve për të bërë thashetheme ose për të krijuar mosmarrëveshje. Nëse një person vepron në këtë mënyrë me qëllim, ata ndoshta nuk ju duan aq shumë sa thonë.

Nuk kujtohet asnjëherë. Nëse jeni gjithmonë në kërkim të saj dhe ajo kurrë nuk kujtohet, ndoshta ka diçka që nuk shkon. Të gjithë përjetoni një periudhë në të cilën nuk doni të flisni me askënd, por nëse shoqja juaj nuk e bën kurrë veten të dëgjuar dhe gjithmonë pret që ju ta telefononi, ndoshta ajo po mendon vetëm për veten e saj. Miqësia ndërtohet së bashku dhe përfshin gjithmonë shkëmbimin e dashurisë, interesit dhe vëmendjes.

Sulmi. Agresioni ndaj jush është gjithashtu një shenjë e keqe, sepse në çdo rast miqësitë bëhen për t’u takuar dhe komunikuar, jo për të krijuar marrëdhënie dominimi ose për të vuajtur dhunë dhe agresion. Pra, nëse ndiheni të pakëndshëm për këto sjellje, provoni të flisni me mikun tuaj për këtë, por nëse nuk mund ta zgjidhni mund të jetë një arsye për t’u larguar.

Nëse keni vërejtur ndonjë nga këto sjellje mund të jeni duke u përballur me një miqësi të rreme. Le të shohim cilat janë llojet më të zakonshme të miqësisë për interes.

Identifikimi i njerëzve të rremë

Nëse i keni njohur disa nga shenjat e mëparshme paralajmëruese dhe besoni se po përballeni me një person të rremë që po përpiqet të krijojë një miqësi me ju, përpiquni të zbuloni nëse ndonjë nga këto lloje njerëzish mund të përputhet me atë me të cilin po përballeni.

Miku oportunist
Kjo lloj miqësie false është një nga më të zakonshmet. Oportunistët janë ata njerëz që krijojnë një lidhje miqësie jo nga afeksioni, por për motive të fshehta. Ato nuk janë gjithmonë arsye materiale, por mund të jetë thjesht sepse ky person ndihet i vetmuar ose ka nevojë për dikë përreth. Por sapo gjendja e nevojës të ketë mbaruar, ai tenton të zhduket. Përkundrazi, kur keni nevojë për diçka, ai tenton të bëhet mjegull ose të gjejë një mijë justifikime për të mos ju ndihmuar.

Mbretëresha/mbreti i dramës
Një lloj tjetër miqësie të rreme është ajo me një person melodramatik që nuk humbet kurrë një mundësi për ta kthyer gjithçka në një dramë. Në këto raste, personi përveç që nuk krijon një miqësi pa interes, ka pikërisht karakteristikën personale të krijimit të dramave dhe dëshirës për të jetuar në negativitet. Kështu që me ju ose me të tjerët do të përpiqet të jetë gjithmonë në qendër të vëmendjes, por vetëm duke kërkuar ngjarje negative: ose sepse ndihet keq ose sepse ka probleme me partnerin e saj ose sepse të gjithë janë të zemëruar me të, etj. Në çdo rast, edhe nëse përpiqeni të organizoni diçka pozitive me këtë person nuk do të shkojë kurrë mirë. Ai do të gjejë mënyra për t’u ankuar ose krijuar dramë edhe kur duket e pamundur. Nëse e gjeni veten pranë një personi si ky, mund ta këshilloni që të ndjekë një rrugë terapeutike për të riparuar sjelljet e tij toksike që janë të dëmshme për të dhe ata përreth tij, por gjithashtu mund të mendoni të largoheni në mënyrë që të mos bini në të spirale negative.

Miku që e bën veten të dëshiruar
Ky është shoku që pëlqen të kërkohet, por që nuk ia kthen vëmendjen. Ata janë njerëz që duan të jenë të dëshiruar dhe të pushtuar edhe në miqësi, duke e lënë tjetrin të organizojë gjithçka, por që më pas nuk e bëjnë kurrë veten të dëgjuar nëse tjetri nuk i kërkon. As në momentet më të kota, as në momentet më të rëndësishme ose në nevojë. Kjo lloj marrëdhënie nuk mund të konsiderohet miqësi, pasi nuk ka asnjë përfshirje reale nga të dy njerëzit, por vetëm një kërkim për vëmendje dhe për të kënaqur egon e dikujt nga njëra nga të dy palët.

Miku i përqendruar tek vetja
Miku i përqendruar tek vetja është shoku që ka nevojë për të gjithë botën që të vërtitet rreth tij. Prandaj ai do të rrethohet me njerëz që do ta bëjnë atë të ndihet kështu. Normalisht karakterizohet nga mos dëgjimi, të ndërhyjë në fjalime kur të tjerët flasin, nga nevoja për të shkëlqyer gjithmonë në të gjitha aspektet, duke mos patur ndjeshmëri dhe nuk janë vërtet të interesuar për atë që është jashtë tij. Një mik si ky është si të mos e kesh, kështu që nuk do të jetë e vështirë të largohesh prej tij, sepse siç është përmendur tashmë, miqësia nënkupton një shkëmbim të ndërsjellë, përndryshe nuk ka kuptim.

Miku ziliqar
Miku ziliqar është një lloj shoku i rremë që është i vështirë të identifikohet, sepse normalisht ka tendencë ta fshehë këtë karakteristikë, por sapo të zbulohet ka tendencë të çojë në zhgënjim, dhimbje dhe keqkuptim. Duhet thënë se njerëzit ziliqarë janë të parët që ndihen keq: duke jetuar vazhdimisht në këtë ndjenjë, duke marrë përgjegjësi për veprimet e tyre mund të sjellë shumë shqetësime dhe normalisht rrjedh nga pasiguria dhe vetëvlerësimi i ulët që duhet të thellohen përmes një rruge personale. Për sa i përket miqësisë, një mik ziliqar mund të bëjë shumë dëm, sepse përmes besimit që i japin të tjerët, ai kritikon dhe del kundër shokut të tij pa e vërejtur tjetri. Kjo sepse shoku ziliqar nuk e ndihmon tjetrin për të arritur lumturinë dhe nuk do ta mbështesë kurrë shokun për qëllimet e tij dhe gjithmonë do të ketë tendencë ta bojkotojë atë ose të tregojë buzëqeshje të rrethanave pikërisht sepse ai është xheloz. Gjithashtu në këtë rast, një miqësi e tillë nuk mund të dalë mirë dhe padyshim që merr formën e një miqësie të rreme.

Alpinist social
Alpinistët socialë janë ata njerëz që përpiqen të bëjnë miq ata që u interesojnë të ngjiten në shoqërinë e tyre, punën, etj. Synimet e tyre nuk janë kurrë plotësisht të qarta dhe është e lehtë ta gabosh këtë lloj miqësie me atë të vërtetë sepse shfaqet si i tillë, duke treguar aspektet më interesante dhe empatike të qenies së tyre. Vetëm me kalimin e kohës, kur qëllimi është arritur ose jo, ata zbulojnë veten për atë që janë. Kjo lloj miqësie ekziston që në moshë të vogël dhe në çdo fushë (emocionale, punë, etj.), gjithashtu është e rëndësishme ta njohësh atë për të mos u zhgënjyer.

Shoku që zhduket në kohë nevoje
Ka njerëz që në momentet e para të miqësisë, të cilat normalisht priren të jenë, si në çdo marrëdhënie, ato më pozitive dhe pa probleme, janë gjithmonë të pranishëm dhe marrin pjesë në të gjitha programet që vendosni të zbatoni… hyni në rrethin tuaj të miqve dhe nëse keni nevojë për ndonjë gjë, ata priren të zhduken, për tu kthyer përsëri pasi të ketë kaluar stuhia. Ky lloj i njerëzve janë egoistë dhe kanë mungesë ndjeshmërie, por mbi të gjitha ata nuk ndiejnë një dashuri pa interes ndaj jush, por thjesht duan të argëtohen.

Miku kritik
Një lloj tjetër i shokut të rremë është shoku kritik. Ngjashëm me mikun ziliqar, shoku kritik ka tendencën të të kritikojë për gjithçka dhe kurrë të mos jetë i lumtur me qëllimet e tua. Sipas tyre, këtë e bën për ju dhe ju motivon, por në fakt është një taktikë kontrolli që të përpiqeni të ulni vetëvlerësimin tuaj dhe të mbani një kontroll hipotetik mbi ju.

Miku manipulues
Miku manipulues është shoku që do të përpiqet të na mashtrojë për të arritur qëllimet e tij. Të gjithë llojet e njerëzve që kemi parë deri më tani janë manipulues në një farë mënyre, pikërisht sepse ju afrohen për një motiv të fshehtë dhe jo për një miqësi të shëndetshme dhe pa interes. Ekzistojnë teknika dhe strategji të ndryshme manipulimi që përfshijnë qëndrime të tilla si shantazhe emocionale, kritika të vazhdueshme, gënjeshtra, viktima, faj, heshtje. Është e rëndësishme të jemi të kujdesshëm ndaj miqësive të rreme që bazohen në manipulim, pikërisht sepse ato rrezikojnë të na lëndojnë emocionalisht, por edhe në nivelin e vetëvlerësimit dhe përvetësimit të modeleve relacionale toksike ose jo adaptuese.

Të gjithë njerëzit që kemi përshkruar janë njerëz që kanë tendencë të hyjnë në një marrëdhënie toksike me këdo, pikërisht sepse ata paraqiten para të tjerëve me sjellje që synojnë manipulimin dhe kontrollin e tjetrit ose plotësimin e një boshllëku emocional.

Si mund ta dimë nëse shoku ynë më i mirë na do?

Në këtë artikull ne kemi renditur një seri të tërë të llojeve të njerëzve që e tregojnë veten si miq, por në realitet nuk janë. Por si ta dimë nëse shoku ynë më i mirë (ose shoku) na do vërtet?

Në marrëdhëniet e vërteta të miqësisë, si në marrëdhëniet e dashurisë, normalisht që ndiheni të lirë të jeni vetvetja dhe të jetoni çdo moment në një mënyrë të qetë dhe bashkëpunëtore. Miqtë e vërtetë janë gjithmonë aty në kohë nevoje dhe disa prej tyre do të qëndrojnë me ju gjatë gjithë jetës suaj. Mund të ketë kohë të vështira, grindje dhe distanca, por miku i vërtetë do të gjejë gjithmonë një mënyrë për të kërkuar falje dhe për të mos ju lënduar më tej. Kështu që është e rëndësishme të mos kesh frikë të tregosh dashuri dhe të presësh që të të përgjigjet.

Nëse vëreni ndonjë shenjë paralajmëruese të disa sjelljeve toksike ose motiveve të mëvonshme, ndaloni për një moment dhe përpiquni të flisni për këtë me personin në fjalë dhe kërkoni ndihmë nga dikush afër jush ose një terapist nëse këto sjellje ju bëjnë të ndjeheni keq. Jo të gjitha miqësitë janë false me qëllim, ka njerëz që janë fals dhe egoistë për shkak të modeleve të mësuara të sjelljes që mund të jenë toksike. Ky nuk duhet të jetë një justifikim për sjelljen e tyre ose aftësinë për të vazhduar takimin me ta. Por kjo mund t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë se para kujt jeni dhe nëse është më mirë të heqësh dorë nga miqësia e rreme në të cilën ke qenë i përfshirë.

Të ngjashme