Tre mënyra “magjike” si të kurseni para

Prishtinë | 04 Jan 2022 | 00:23 | Nga Ekonomia Online

Kursimi i parave nuk është një detyrë e lehtë, sidomos për ata që s’dinë të ndalen nga shpenzimi pa kriter. Ju nuk keni pse blini libra e revista që tregojnë si kursehen para, por thjesht ndiqni këto tre këshilla elementare të mëposhtme:

Kursimi me faza

Kjo metodë zgjat një vit ose 52 javë. Çështja është të kurseni një sasi pak më të madhe sesa javën e kaluar.

Për shembull, filloni me 5$. Javën e ardhshme, hiqni 10 dollarë, pastaj 15 dollarë. Dhe gjatë javës së fundit të vitit të shkojë në 260 $.

Deri në fund të vitit, do të keni ruajtur 6,890 dollarë.

Kjo metodë funksionon vetëm nëse i lini mënjanë paratë rregullisht, pa shpenzuar asnjë. Nëse është shumë e vështirë, dritare.net ju sugjeron të ulni sasinë e parave nga 5$, bëjeni me 2$.

Bëni blerje dhe kurseni

Kjo metodë e lehtë ju ndihmon jo vetëm për të kursyer para, por edhe për të mbajtur shënimet e shpenzimeve tuaja. Çështja është të lëshoni një përqindje të çdo blerjeje që bëni.

Për shembull, supozojmë se keni vendosur të hiqni 10% të çdo blerjeje. Një triko që kushton 30 dollarë do t’ju japë 3$. Nëse shpenzoni 150$ në muaj, ju do të keni kursyer 180 $ në një vit.

Kjo mënyrë është e lehtë nëse keni një kartë krediti. Shumë banka ju lejojnë të kurseni një shumë të caktuar parash nga çdo blerje që bëni.

Kthimi i zakoneve të këqija në kursime

Pika e kësaj metode është të lihen mënjanë një sasi të caktuar parash për çdo zakon të keq që keni.

Është si një gjobë që i vendosni vetes. Për shembull, shkoni me vonesë në punë, ju gjobisni veten me 5$, dhe këto para i lini mënjanë.

Për shembull, nëse i lëshoni 20 $ çdo muaj, do të keni kursyer 240 $ gjatë 12 muajve

Kjo metodë do t’ju ndihmojë të hiqni dorë nga zakone të këqija dhe të kurseni në të njëjtën kohë.

Të ngjashme