Tringëllima në veshë, nga vjen dhe si ndikon në jetën e atyre që vuajnë nga ky problem

Prishtinë | 24 Nën 2022 | 22:31 | Nga Ekonomia Online

Fjalët “tinitus” ose “tinitus” mund të mos ju tingëllojnë si asgjë, realiteti është se të gjithë ne, në një moment të jetës sonë, i kemi pasur ato.

A ju ka ndodhur ndonjëherë që të keni perceptuar një bip ose një zhurmë që njerëzit e tjerë rreth jush nuk e kanë perceptuar? Kjo zhurmë në vesh nuk do të thotë se ata po flasin keq për ty pas shpine, është tringëllimë në veshë!

Tani, në përgjithësi, ai tingull, pak a shumë i bezdisshëm, është i përkohshëm dhe përfundon duke u zhdukur, apo jo? Imagjinoni sikur të qëndronte aty me këmbëngulje, që e perceptonit gjatë gjithë kohës…

Si mendoni se do të ndikonte në jetën tuaj të përditshme të dëgjoni gjithmonë atë bip apo zhurmë? Lexoni dhe zbuloni rëndësinë e faktorëve psikologjikë dhe emocionalë kur tringëllima në veshë perceptohet në mënyrë të vazhdueshme.

Le të fillojmë nga fillimi, çfarë është saktësisht ajo tringëllimë në veshët?

Me këtë hyrje të shkurtër të gjithë kemi një ide të përgjithshme se çfarë është tringëllimë në veshët, apo jo? Por, për ta kuptuar mirë, më mirë ta përkufizojmë më saktë. Në radhë të parë, një tringëllimë në veshët ose tringëllimë në veshët është perceptimi i një tingulli pa një burim të jashtëm zanor që e shkakton atë.

Le të japim një shembull. Nëse ne po e perceptojmë atë bip ose zhurmë sepse televizioni po e transmeton atë, atëherë nuk do të ishte tringëllimë në veshët. Nga ana tjetër, duhet pasur parasysh se edhe pse nuk ka burim të jashtëm të zërit, kjo nuk do të thotë se jemi përballë një halucinacioni dëgjimor.

Përveç kësaj, tringëllimë në veshët mund të perceptohet vetëm në njërin nga veshët, në të dy, ose mund t’i referohet të gjithë kokës. Së fundi, megjithëse po flasim për bip ose zhurmë, ai mund të perceptohet edhe si lloje të tjera zhurmash më komplekse (si zhurma e kriketave ose zhurma e detit).

Cilat lloje të tringëllimave në veshë ekzistojnë?

Përveçse diferencohet nga lloji i tingullit që mund të perceptojmë, në përgjithësi i klasifikojmë tringëllimë në veshë si objektive ose subjektive. Tani do të zhvillojmë shpjegimin e njërës dhe tjetrës, por së pari është e rëndësishme të sqarojmë se t’i quash subjektive nuk do të thotë se personi po i “shpik”.

Tringëllimë objektive në veshë është perceptimi i tingullit që gjenerohet në trup dhe përcillet në koklea nga përcjellja e kockave ose e zërit që përcillet në zgavrën e veshit të mesëm. Prandaj, nuk është për shkak të ndonjë ndryshimi të sistemit të dëgjimit, por është një tingull fizik që perceptohet në të njëjtën mënyrë si tingujt normalë.

Kjo do të thotë se mund të dëgjohet nga mjekët përmes dëgjimit dhe se origjina e tij janë zhurmat arteriale, fistula arteriovenoze dhe zhurma venoze. Ky lloj i tringëllimës në veshë ka një prognozë të mirë, por ajo përbën vetëm 5% të rasteve të tringëllimë në veshët. Përkundrazi, tringëllimë në veshët subjektive perceptohet vetëm nga pacienti. Kjo është, është perceptimi i tingujve në mungesë të tingujve fizikë.

Siç e kemi treguar tashmë, kjo nuk do të thotë që personi e shpik atë, por se është një ndjesi fantazmë që është për shkak të patologjive në vesh ose në sistemin nervor dëgjimor. Në këtë lloj shkaqet janë otologjike, kardiovaskulare dhe vaskulare, metabolike, neurologjike, farmakologjike, dentare dhe psikologjike. Po, psikologjike. Tringëllima në veshë mund të fillojë të ndihet pas një kohe shqetësimi të fortë emocional.

Si mund të ndikojë tringëllima në veshë në jetën e atyre që vuajnë prej tij?

Tani që dimë pak më shumë për tringëllimë në veshët… Si ndikon në jetën e atyre që vuajnë prej tij? Si çdo gjë, varet nga secili rast. Ka njerëz që nuk ndjejnë siklet dhe që arrijnë ta përvetësojnë atë si një aspekt më shumë të jetës së tyre, pa ndërhyrë në zhvillimin e tyre normal. Kështu, arrijnë të mos e perceptojnë, ashtu siç u ndodh atyre që jetojnë në qytete të mëdha dhe nuk “dëgjojnë” zhurmën e rrugës.

Por ka edhe raste të njerëzve tek të cilët kjo simptomë gjeneron emocione të valencës negative, si ankthi, trishtimi apo zemërimi. Këtu, njerëzit shpesh hyjnë në një rreth vicioz në të cilin vëmendja e tyre është vazhdimisht e fiksuar te ajo tringëllimë në veshë, kështu që ata nuk ndalojnë së perceptuari atë. Ata duan të ndalojnë së dëgjuari atë, por pamundësia për ta bërë këtë rrit shqetësimet e tyre për të. Ata kanë frikë se do të rritet në intensitet ose se nuk do të jenë në gjendje ta përballojnë atë.

Në përgjithësi, ata tërhiqen nga këto mendime, pa mundur të ndalojnë së menduari për të. Përveç kësaj, kjo do të thotë se ata lënë mënjanë kohën e lirë dhe aktivitetet e këndshme. Kështu ata hyjnë në një rreth vicioz nga i cili nuk mund të dalin, duke bërë që shqetësimi i tyre të rritet dhe bashkë me të edhe perceptimi i tringëllimës në veshë. Nga ana tjetër, nuk duhet të harrojmë problemet e gjumit që mund të shkaktojnë.

Si shumë herë kur kemi probleme emocionale, të mos dimë t’i menaxhojmë nuk do të thotë se duhet të fajësojmë atë që ndodhet në këtë situatë. Përkundrazi, ajo që ndodh është se ka mungesë të mjeteve efektive për të rregulluar emocionet tuaja dhe për të menaxhuar tringëllimën në veshë, ndaj është e rëndësishme të kontaktoni një psikolog të përshtatshëm të specializuar në trajtimin e tringëllimë në veshët për të na ndihmuar t’i fitojmë ato.

Tringëllima në veshë më pengon të ndiej heshtje absolute – Santiago Segura

Kujdesi ndaj veshit është diçka për të cilën për fat të keq nuk mendoni derisa të keni pasur një problem – Chris Martin

Ose mësohesh me të ose çmendesh – Steve Martin

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme