Ushqimet që na shkaktojnë mbipeshë

Prishtinë | 14 Jan 2017 | 15:30 | Nga

Mbipesha është e kushtëzuar me ndryshimet në sistemin nervor, hormonal dhe digjestiv, të shkaktuar nga ushqimi i gabuar.

Sasia e ushqimit nuk është e rëndësishme, nëse  i zgjedhim ushqimet me nutrientët bazë gjatë ditës.

Më poshtë i gjeni disa nga ushqimet që na shkaktojnë mbipeshë dhe shumë patologji të tjera, pra ushqimet që detyrimisht duhet t’i largojmë nga vaktet:

Ushqimet që përmbajnë shumë yndyrë:

 • Ushqimet e fërguara;
 • Yndyrat shtazore dhe bimore te rafinuara;
 • Gjalpa e freskët dhe margarinat e forta për përgatitje të ushqimit;
 • Mishi të reduktohet;
 • Majonezi dhe keçapi industrial;
 • Brumërat yndyrore;
 • Rolatat yndyrore;
 • Qumështi dhe jogurti industrial, me më shumë se 2.8 % yndyrë qumështi;

Ushqimet që përmbajnë shumë yndyrë dhe natrium (kripëra):

 • Djathërat e butë;
 • Lyerjet me djathë të shkrirë (ajkat industriale);
 • Sallamet, salçiqet dhe prodhimet tjera të mishit të përpunuar;
 • Shumica e salçiqeve, kremave të mishit dhe sallameve, pashtetat e mishit;
 • Proshuta e tymosur dhe e pjekur;
 • Pite dhe burek sidomos nga mishi dhe djathi;
 • Ushqime të përgatitura industriale (gullash në konserv, etj)
 • Pomfrit, patate të pjekura dhe të kriposura dhe prodhime të ngjashme (çipsi);
 • Ushqime të fërguara dhe të kriposura;
 • Supa industriale të dendura dhe salcat.

Ushqimi i cili përmban shumë natrium (kripë):

 • Perime nga konservat ose pemë të acidifikuara nga shishet;
 • Lakra turshi dhe rrepa;
 • Peshk nga konservat me lëng të kriposur;
 • Shkopinj të njelmësuar;
 • Salca erëzash (salca industrial, salce soje) dhe disa lloje djegëse (senfi);
 • Koncentrate të supeve (katror për supa);
 • Pluhur për pjekurina.

Ushqime që përmbajnë shumë yndyrë të hidrogjenizuar dhe sheqer:

 • Çokollata
 • Krem çokollate nga lajthitë ose kikirikët;
 • Akulloret e përpunuara industriale;
 • Tortat, ëmbëlsirat e ndryshme nga brumërat me gjalpë dhe sheqer.

Ushqimet që përmbajnë shumë sheqer:

 • Marmelata, xhemat dhe mjalta e fabrikuar;
 • Sirupet e pemëve industriale;
 • Qumështi i kondensuar;
 • Kompotet dhe prodhimet e tjera të pemëve të konservuara industriale;
 • Pudingu dhe kremërat e tjerë industrialë;
 • Pijet alkoolike
 • Pijet e gazuara dhe energjike, limonadat e ndryshme;
 • Lëngjet e pemëve të ëmbëlsuara të gjitha industriale;
 • Likeret dhe aperitivët;
 • Verërat me deserte.
Fjalë Kryesore:

Të ngjashme