Ushqimi i shëndetshëm nuk e kompenson dëmin e shkaktuar nga kripa

Prishtinë | 05 Mar 2018 | 14:16 | Nga

Ushqimi i shëndetshëm nuk e kompenson dëmin e shkaktuar nga një dietë e kripës së lartë, zbulon një studim i ri.

Më shumë se 8.5 gramë në ditë ndikon në zemrën që të punojë më shumë për të nxjerrë gjakun.

Kjo shkakton presionin e gjakut që të rritet, duke i vënë njerëzit në rrezik të goditjeve vdekjeprurëse.

NHS rekomandon jo më shumë se një lugë çaji kripë në ditë.

Presioni i lartë i gjakut ndikon më shumë se një në katër të rritur në Britaninë e Madhe.

“Aktualisht kemi një epidemi globale të konsumit të lartë të kripës dhe presionit të lartë të gjakut. Ky hulumtim tregon se nuk ka mashtrime kur është fjala për zvogëlimin e presionit të gjakut. Dieta e ulët me kripë është e rëndësishme – edhe nëse dieta juaj është ndryshe e shëndetshme dhe e balancuar”, ka thënë autori i studimit Queenie Chan nga Kolegji Imperial në Londër.

NHS dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandojnë që të rriturit të hanë jo më shumë se një lugë çaji kripë ose gjashtë gramë në ditë, e cila lehtë kapërcehet nëse njerëzit hanë ushqim të gatshëm.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme