Ushtrimet e rregullta fizike mbajnë zemrën dhe arteriet të reja

Prishtinë | 11 Dhj 2020 | 06:54 | Nga Ekonomia Online

Realizimi i ushtrimeve fizike 4 deri në 5 herë në jvë është i nevojshëm për ndaluar arteriet kryesore të zemrës nga ngurtëzimi.

Sipas një hulumtimi të ri, ku u morën në studim 100 njerëz rreth moshës 60-vjeç, dy ose tre seanca me ushtrime fizike në javë mbajtën vetëm disa arterie të shëndetshme.

Studiuesit thanë se çdo formë e ushtrimeve zvogëlon rrezikun e problemeve të zemrës.

Por sasia e duhur e stërvitjes, në kohën e duhur mund të ndryshojë plakjen e zemrës dhe enëve të gjakut.

Studimi, i botuar në The Journal of Physiology, vështroi aktivitetin fizik të pjesmarrësve gjatë gjithë jetës së tyre dhe ngurtësimin e arterieve.

Arteriet janë enët e gjakut që transportojnë gjak brenda dhe jashtë zemrës dhe në të gjitha pjesët e trupit.

Secili prej tyre është formuar si një tub dhe kur njerëzit fillojnë të plaken, priren për t’u ngurtësuar.

Një mënyrë jetese jo e shëndetshme gjithashtu shkakton që arteriet të bllokohen me materiale yndyrore.

Studiuesit amerikanë zbuluan se personat që kanë ushtruar aktivitetit fizik 4-5 herë në javë (30 seanca) kishin arterit e mëdha qëndrore të shëndetshme, si edhe ato të mesme.

Arteriet më të mëdha janë ato që furnizojnë me gjak gjoksin dhe barkun.

Arteriet mesatare furnizonjnë me gjak kokën dhe qafën.

Hulumtimi nuk ka marrë parasysh faktorë të tillë si dieta, sfondi shoqëror dhe arsimi në analizën e tyre, gjë që gjithashtu do të kishte ndikim.

“Kjo punë është me të vërtetë emocionuese, sepse na mundëson të zhvillojmë programe stërvitjeje për të mbajtur zemrën rinore,”-tha Dr. Benjamin Levine, autor kryesor nga Institute for Exercise and Environmental Medicine në Dallas, Teksas.

Ai tha se hulumtimet e mëparshme kishin treguar se pritja deri në moshën 70-vjeçare ishte tepër vonë për të ndryshuar plakjen e zemrës, sepse është e vështirë të ndryshohet struktura e zemrës dhe arterieve në atë fazë, madje edhe me një vit të trajnim.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme