Zbulohet trajtim i ri që shëron sytë pas lëndimeve dhe sulmeve acide

Prishtinë | 23 Nën 2022 | 22:04 | Nga Ekonomia Online

Viktimat e sulmeve acide mund të shpëtohen nga verbëria pas një trajtimi ‘revolucionar’ i cili është testuar nga shkencëtarët.

Metoda pioniere përdor një enzimë e cila parandalon qelizat burimore – qelizat bosh të cilat mund të kthehen në inde të reja – nga humbja e aftësive të tyre shëruese në sy pas lëndimit, njofton Klan Kosova.

Qelizat burimore trajtojnë një dëmtim të syrit, të tilla si nga djegiet, shkurtimet ose infeksionet e acidit, duke ndarë dhe duke shkuar direkt në plagë.

Zhvillimi ofron shpresë për pothuajse 500,000 njerëz në botë çdo vit që humbin shikimin e tyre për shkak të djegieve kimike.

Një nga rastet më të famshme të kësaj në Britani të Madhe ishte ajo e personalitetit televiziv Katie Piper, e cila u sulmua në vitin 2008 dhe kishte nevojë për rikthimin të pamurit të saj, njofton Klan Kosova.

Të ngjashme