Çfarë duhet të dini për shtetin që sapo ka njohur Kosovën (Foto)

Prishtinë | 01 Dhj 2016 | 16:54 | Nga

Republika e Singaporit, shpesh e referuar si “Qyteti i Luanit”, është një shtet në Azinë Juglindore. Kryeqyteti i Singaporit është Pulau Ujong.

Territori i saj shtrihet në 137 kilometra në veri të Ekuadorit, në jug të pikës më jugore të Azisë Kontinentale dhe gadishullit së Malajzisë, me ishujt Riau në jug të Indonezisë.

Territori i Singaporit përbëhet nga një ishull në formë diamanti, së bashku me 62 ishuj të vegjël të tjerë. Që nga pavarësia, nga bonifikimi i gjerë toka e ka rritur madhësinë e saj të përgjithshme me 23 për qind (130 km2). Territori i saj është i mbuluar me gjelbërim dhe me florën tropikale.

Në vitin 1819, Stamford Raffles kanë themeluar Singaporin si koloni si një pikë tregtare e kompanisë së Indisë Lindore.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Singapori u pushtua nga Japonia. Ajo fitoi pavarësinë nga Britania e Madhe në vitin 1963 nga ish-federata me territore të tjera britanike për të formuar Malajzinë, por u përjashtua dy vjet më vonë mbi dallimet ideologjike.

Pas viteve të para të turbullirave, dhe pavarësisht nga mungesa e burimeve natyrore, kombi u zhvillua me shpejtësi në fushën e ekonomisë, bazuar në tregtinë e jashtme dhe fuqisë punëtore të saj.

Vlen të theksohet se Singapori është qendra e tregtisë, financave dhe transportit në botë.

Singapori është i renditur si vendi i 11’të ndërkombëtarisht, i njohur edhe në OKB si vendi i parë në Azi me Indeksin e Zhvillimit Njerëzor.

Vendi renditet ndër vendet më me zhvillim në arsim, shëndetësi, jetëgjatësi, cilësinë e jetesës, sigurinë personale dhe strehim.

Edhe pse pabarazia e të ardhurave është e lartë, 90 për qind e shtëpive janë me pronarë, 38 për qind e 5.6 milionë banorëve të Singaporit janë banorë të përhershëm dhe shtetas të tjerë të huaj.

Singapori ka katër gjuhë zyrtarë: gjuhën malaje, tamil, mandarin dhe anglisht. Anglishtja është gjuha e saj e zakonshme, mirëpo singaporianët zakonisht flasin në dy gjuhë.

Singapori është vend unitar, shumë partiak dhe republikë parlamentare.

Singapori – Qyteti

Singapori – Plazhet

Singapori – Flamuri

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme