Fitim Selimi thotë se do t’i përgjigjet pozitivisht Speciales: Argumentet janë në anën tonë

Prishtinë | 12 Nën 2019 | 19:58 | Nga Ekonomia Online

Fitim Selimi, mjeku i UÇK-së, që ka shërbyer gjatë luftës në Kosovë, është ftuar nga Gjykata Speciale në cilësinë e të dyshuarit.

Ai ka dhënë më shumë detaje lidhur me ftesën që i është bërë nga  Gjykata Speciale.

“Ftesën e kam marrë dje nga Zyra e Prokurorit të Specializuar me obligimet që janë në kuadër të asaj përmbajtje që të paraqitem me datën 12 dhjetor, natyrisht me sqarimet shtesë lidhur me këtë”, tha Selimi në Info Magazine të Klan Kosovës.

“Përmes telefonit më kanë ftuar dy përfaqësues të asaj zyre që e kam përshtypjen se ishin hetues. Njëri ishte çek dhe tjetri suedez të cilët ma kanë dorëzuar ftesën me disa sqarime plotësuese”.

Por, a e priste ai një ftesë të tillë nga Gjykata Speciale?

“Nuk ishte e papritur sepse kam përshtypjen se të gjitha profilet që kanë qenë të angazhuar në kuadër të UÇK-së në angazhimet apo detyrat e tyre ushtarake po ftohen, në cilësi të dyshuarve ose të dëshmitarëve”.

Selimi ka thënë se do t’i përgjigjet pozitivisht kësaj ftese, ndonëse ai nuk e ka përkrahur mënyrën se si kjo gjykatë është themeluar.

“Natyrisht se do t’i përgjigjem pozitivisht sepse argumentet janë vazhdimisht në anën tonë. Realiteti që ishte është një realitet që nuk mund të ndryshohet nga askush dhe ne jemi të obliguar që atë realitet ta prezantojmë në secilën rrethanë që kërkohet nga ne”.

“Pavarësisht që unë personalisht kisha pakënaqësi me formën se si është krijuar kjo gjykatë. Por, duke pasë parasysh që institucionet tona kanë dhënë vlerësimin që kjo gjykatë duhet të formohet nuk kam asnjë arsye që të mos i përgjigjem asaj thirrje dhe të japë kontributin tim”.

“Nuk mund të ndryshohet as statusi i atij që ishte luftëtar i lirisë dhe as statusi i atij që ishte dhunues dhe okupues në Kosovë”.

Ai ka deklaruar se do të paraqitet për intervistim në Hagë pa avokat mbrojtës.

“Mendoj që është e mjaftueshme dija dhe mundësitë tona për të thënë të vërtetën pa prezencën e avokatit. Ne që kemi qenë përjetuesit e asaj situate dhe krijuesit e asaj lavdie e ndjejmë më mirë se çdokush që pretendon të avokojë për këtë vlerë”.

“Mendoj se nuk mundet askush tjetër ta prezantojë më mirë atë të vërtetë”.

Dr. Selimi ka treguar se si e ka pritur faktin që Gjykata Speciale e ka ftuar në cilësinë e të dyshuarit – duke marrë parasysh që ai kishte shërbyer si mjek i UÇK-së gjatë luftës.

“Është e habitshme duke u nisur nga funksioni që kam pasë gjatë luftës për çlirim. Konsideroj që ajo gjykatë po bën përpjekje që të krijojë një mozaik nga të gjithë në mënyrë që të ketë konceptin e përgjithshëm të zhvillimeve”.

“Aspekti ‘i dyshuar’ për kategorinë që ka qenë e profilizuar gjatë luftës, pavarësisht që ne kemi qenë ushtarë të UÇK-së për t’iu përgjigjur të gjitha detyrave dhe obligimeve që ka ushtari, ne kemi qenë të profilizuar dhe ju kemi përgjigjë nevojave të qytetarëve dhe ushtarëve të UÇK-së në aspektin e mbrojtjes shëndetësore”.

Por, si e komenton ai ftesat e Speciales edhe për ata që nuk kanë qenë ish-ushtarë osë ish-udhëheqës të UÇK-së?

“Ftesat kanë shkuar edhe për ata që kanë qenë entuziast për ta njohur atë realitetin tonë dhe që kanë pasë vullnetin për ta përqafuar atë zhvillim tonin. Informacionet nuk merren vetëm direkt nga ata që kanë qenë pjesëmarrës të luftës dhe krijuesit e asaj vlere, por edhe nga ata që në mënyrë indirekte kanë kontaktuar”.

“Më e rëndësishme është fakti që kjo gjykatë është krijuar në mënyrë selektive. Kjo gjykatë nuk është krijuar për t’iu qasur një zhvillimi siç ishte lufta e Kosovës, por është krijuar që t’i qasemi pjesës çlirimtare e cila e bënte luftën për lirinë e vet”.

“Është e pakuptimtë kur para syve tanë sillen kriminelët e Serbisë të cilët kanë ushtruar gjenocid në Kosovë dhe për ata nuk ndërmerret veprim serioz për t’i cilësuar të tillë çfarë ishin”.

Selimi ka thënë se nuk ka më shumë informacione se për çfarë saktësisht do të intervistohet në cilësinë e të dyshuarit pranë Dhomave të Specializuara me seli në Hagë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme