GAP-i publikon raportin për qytetari aktive

Prishtinë | 12 Pri 2017 | 15:20 | Nga

Institutit GAP ka bërë publikimin e raportit lidhur me qytetarinë aktive në lokalitetet e ndryshme të Kosovës, ku u diskutua rreth lokaliteteve në të cilat komuniteti është i organizuar në kryerjen e punëve vullnetare me interes të përgjithshëm.

Albulena Ndrecaj nga organizata INPO tha se ky takim është organizuar mes INPO-s dhe Institutit GAP dhe që ka për qëllim sensibilizimin e qytetarëve për t’u angazhuar në aktivitete publike, për punë vullnetare si dhe për të qenë më shumë aktiv ndaj zhvillimeve politike dhe infrastrukturore.

Ndërsa Agron Demi nga Instituti GAP ka prezantuar shembuj konkret se si në Kosovë, funksionojnë disa fshatra që mund të jenë model edhe për fshatrat tjera.

Kryetari i komunës së Ferizaj, Muharrem Svarqa ka prezantuar edhe shumë shembuj se si funksion komuna, por edhe fshatrat.

“Një rol të rëndësishëm mendoj se e luajnë edhe institucionet arsimore, pa dallim nivelin e tyre, në mënyrë që pastrimi i ambientit konsiderohet si një nga prioritetet dhe jo si një akuzë që mund t’i kthehet si bumerang pushtetit lokal. Unë e konsideroj shumë të domosdoshme që ne të merremi edhe me forma tjera sensibilizuese, si për shembull me realizimin e videove, që mund të investohet edhe nga komuna, e që do të ndikonin në aktivizimin e ndjenjës së vullnetarisë”, tha kryetari i Ferizajt, Muharrem Svarqa.

Ndërsa kryetari i Asociacionit të Komunave të Kosovës, njëherësh kryetar i komunës së Shtimes, Naim Ismajli, u shpreh se në këtë konferencë u nxor konstatim se potenciali eksiton, por ai është i fjetur.

“Ne duhet të jemi mjeshtër se si duhet ta zgjojmë këtë, edhe tek institucionet, edhe tek qytetarët, pra neve na ka munguar se si mund të provokojmë qytetarët tanë për disa aspekte që t’i marrin në dorën e tyre. Duke u nisur prej identifikimit të nevojave të tyre, rekomandimit për ato e deri tek zgjidhja për disa që mund të jenë praktike. Mendoj se ky është edhe një provokim edhe për ne si institucione, se çfarë mund të bëjmë ne”, tha Ismajli.

Ndërkaq, për kryetarin e Hanit të Elezit, ky hulumtim nuk duket edhe fort i besueshëm Rufki Suma, thotë se shumica e fshatrave të Hanit të Elezit janë të organizuar në këtë mënyrë çfarë GAP-i i përmendi, edhe pse në prezantimin e këtij instituti nuk figuronte asnjë fshat i kësaj komune.

“Kemi 13 këshilla të fshatrave, zakonisht kryetarët takohen në takime të rregullta dhe sjellin plane vjetore ku raportojnë para kuvendit. Ne i kemi pajisur ata edhe me telefona pa pagesë që lidhen me të gjitha institucionet komunale. Po ashtu kur është çështja e dëgjimeve publike ata informohen dhe pastaj përmes tyre marrin pjesë shumë banorë. Edhe tek ne ka aktivitete që i pamë në raportin e GAP-it, mos të flasim vetëm për çështjen e pastrimit, që është dukuri e rregullt, por edhe shumë aktivitete të tjera që iu lejon ligji”, tha Suma.

Në këtë debat morën pjesë edhe disa përfaqësues të fshatrave të komunës së Ferizajt dhe komunave për rreth, ku shumica theksuan se për një qytetari aktive duhet një sensibilizim më i madh i qytetarëve të këtushëm.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme