Human Right Watch: Në Serbi gazetarët përballen me ngacmime dhe dhunë

Prishtinë | 13 Jan 2022 | 17:57 | Nga Ekonomia Online

Gazetarët në Serbi të cilët kritikojnë autoritetet shtetërore vazhdojnë të përballen me ngacmime, kërcënime, dhunë dhe frikësim, thuhet në raportin vjetor për të drejtat e njeriut të organizatës ndërkombëtare Human Right Watch.

Raporti nis edhe me pjesën e e krimeve të luftës ku thuhet se shumica e ndjekjeve penale përfshinin autorë të nivelit të ulët.

Human Right Watch, në pjesën e mediave raporton se institucionet shtetërore në Serbi kanë reagim të dobët.

“Nga janari deri në fund të gushtit, Shoqata e Gazetarëve të Pavarur të Serbisë (NUNS) regjistroi një sulm fizik dhe 20 kërcënime ndaj gazetarëve”, shkruhet në njoftim.

Ndërsa në pjesën e krimeve të luftës thuhet se “në periudhën janar-gusht, Prokuroria për Krime Lufte në Serbi ka nisur nëntë hetime të reja kundër 11 personave dhe ka ngritur tre aktakuza kundër gjithsej katër personave”.

“Një gjykatë apeli në Beograd dënoi një zyrtar të rangut të ulët për krime lufte. Gjykata e shkallës së parë në Beograd ka dhënë shtatë dënime për krime lufte në të njëjtën periudhë kohore. Deri në gusht, 15 raste kundër 32 të pandehurve ishin në pritje në gjykatat serbe”.

Aty ndër tjera përmenden edhe dënimet e Dragomir Kezunoviq, Joja Plavanjaq, Zdravko Naranciq, Dalibor Krstoviq, Jovica Stanisiq dhe Franko Simatoviq të gjithë për krime lufte. Po ashtu, theksohet edhe pjesa ku është hapur procedurë gjyqësore ndaj Branko Basara, për të njëjtën vepër penale si më lartë.

Raporti shkruan edhe për të drejtat e komunitetit LGBTI, ku thotë se ata akoma vazhdojnë të përballen me dhunë dhe diskriminim.

Tutje, shkruhet edhe për raportin ndërkombëtarë, aty përmendet deklarata e presidentit serb Aleksandar Vuçiq për Bashkimit Evropian, i cili e quan këtë mekanizëm si “xhihad të sundimit të ligjit” për pjesën e institucioneve të forta dhe demokratike, njofton Klankosova.tv.

Të ngjashme