Ferizaj mban debat me banorët e Fshatit të Vjetër për varrezat e qytetit

Prishtinë | 18 Kor 2018 | 14:00 | Nga

Këtë të mërkurë është mbajtur diskutimi publik, lidhur me vendimin e Kuvendit të Komunës së Ferizajt që varrezat e qytetit të Ferizajt, të vendosen në Fshatin e Vjetër. Por gjatë këtij dëgjimi publik ekzekutivi i Komunës është shprehur i gatshëm që të shqyrtoi opsione tjera për varrezat e qytetit. Kështu u ka thënë sot banorëve të Fshatit Vjetër, drejtori i Drejtorisë për Urbanizmit, Lulzim Aliu, në një debat, në të cilin edhe njëherë banorët e këtij lokaliteti kanë shprehur kundërshtimin e vendimit për vendosjen e varrezave në fshatin e tyre.

Ky qëndrim i Komunës vjen menjëherë pas vendimit të Qeverisë së Kosovës që tokat e AKP-së t’u kalojnë në menaxhim komunave.

“Kur ju kam thënë që është një zgjidhje e përkohshme e kemi menduar ashtu, ju keni reaguar dhe keni thënë se është mashtrim zgjidhja e përkohshme, e kanë debatuar edhe opozita me atë arsyetimin pse është i përkohshëm dhe kanë thënë se po bëni mashtrime. Ka qenë një vendim i përkohshëm që të bëjmë një hap që për momentin ka qenë i domosdoshëm për shkak se nuk ka vende tek varrezat e vjetra për varre të reja, tash e kemi një situatë të re, kemi kërkuar prej Qeverisë së Republikës së Kosovës, për të na dhënë pronat e AKP-së, tash është bërë hapi i parë dhe ne tash si Komunë kemi alternativa më shumë për të bërë zgjidhje”, ka thënë Aliu.

Gjatë debatit që u zhvillua me këtë rast banorët ishin kategorik në qëndrimin e tyre për gjetjen e alternativave tjera. Madje kanë sjellë shumë arsye se pse nuk duhet të jenë varrezat aty. Kanë përmendur hapësirën e vogël, afërsinë me shtëpitë, problemet mjedisore, mungesën e analizave gjeo-mekanike e deri tek shkelja e të drejtave të fëmijëve. Debati u shfrytëzua edhe për adresimin e problemeve tjera të fshatit.

Për zgjidhjen e këtij problemi foli edhe këshilltari komunal, Gëzim Haxhimusa. Ai theksoi se gjatë këtyre ditëve ka biseduar me banorët dhe është arritur një pajtueshmëri që një parcelë prej 18 hektarësh në pjesën tjetër të fshatit të jetë opsioni më i pranueshëm. Ai madje ka sjellë edhe një skicë të hartuar me banorët.

Kjo bëri që edhe njëherë drejtori i Urbanizmit, Lulzim Aliu, t’ua bëjë më dije banorëve të Fshatit të Vjetër që deri në seancën e radhës të Kuvendit ta shqyrtojnë bashkërisht këtë opsion. Madje ka potencuar se ai vetë nuk ka qenë dakord për opsionin aktual i cili ka sjellë edhe debatin.

Ndryshe, Kuvendi i Komunës së Ferizajt, ka marr një vendim që varrezat e qytetit të vendosen në një hapësirë të sajën që ndodhet në këtë fshat. Banorët e kanë kundërshtuar edhe përmes një peticioni, shqyrtimi i të cilit është bërë në Kuvend dhe i cili ka sjellë përplasje me kuvendarët.

Image may contain: 3 people, people sittingImage may contain: 3 people, people sitting and indoorImage may contain: 3 people, people sitting and indoor

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme