Maska dhe pamflete kundër ndotjes së ajrit

Prishtinë | 11 Jan 2017 | 20:14 | Nga

Duke shpërndarë maska dhe pamflete informuese para Ministrisë së Mjedisit, Ministrisë së Infrastrukturës dhe Komunës së Prishtinës, vullnetarë të Iniciativës #MerrFrymë janë munduar që të tërheqin vëmendjen e qytetarëve dhe institucioneve për ndotjen e ajrit në kryeqytet dhe rrethinë.

Ndotja e ajrit është duke vazhduar të na ngulfasë dhe të na rrezikojë shëndetin çdo ditë.

Institucionet përkatëse nuk janë duke e bërë punën e vet në ndërmarrjen e hapave emergjent, ndërsa të sëmurit me probleme në zemër e frymëmarrje po shtohen çdo ditë.

Arsyeja pse sot kemi shpërndarë maska dhe pamflete pikërisht para institucioneve të lartpërmednura është fakti se Ministria e Ambientit është organ ombrellë që duhet të iniciojë dhe mbikëqyrë punën e organeve tjera në drejtim të përmirësimit të ambientit, ndërsa me paraqitjen e gjendjes së rëndë të ajrit është munduar që ta quaj atë jo aq të rëndë.

Ministria e Infrastrukturës mban përgjegjësinë e kontrolleve teknike, të cilat ende nuk i kontrollojnë veturat për nivelin e emetimit të gazrave.

Ndërsa Komuna e Prishtinës mban përgjegjësi për mosveprim në një situatë e cila pati tejkaluar çdo normë dhe pasi që kishte bërë premtim për masa emergjente doli me një listë masash kryesisht inspektive për të cilat ende nuk ka bërë ndonjë raportim.

Deri në një masë moti ka qenë i mirë me neve, pasi ka shpërndarë smogun deri diku, por megjithatë niveli gati gjithmonë ka qenë në zonën “Unhealthy” që në shqip do të thotë i pashëndetshëm, ndërsa në momentet kur nuk ka pasur reshje dhe erëra gjithmonë ka qenë në “Hazardous” – i rrezikshëm.

Dy ministritë dhe Komuna e Prishtinës ndoshta shpresojnë që me kalimin e dimrit do të kalojë edhe brenga e ajrit të ndotur, por brenga e smogut do të jetë përherë këtu nëse nuk ndërmerren veprime.

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor

Image may contain: one or more people, child, snow, tree and outdoor

Image may contain: one or more people and outdoor

Image may contain: one or more people, people standing, tree, sky and outdoor

Image may contain: 1 person, standing, hat, child and outdoor

Image may contain: 1 person, standing, snow and outdoor

Image may contain: 1 person, standing, baby and child

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme