Reagon KMDLNj, intervenimin e Gjykatës Speciale e quan frikësues dhe arrogant

Prishtinë | 04 Nën 2020 | 13:19 | Nga Ekonomia Online

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut ka reaguar pas bastisjeve në shtëpitë e Jakup Krasniqit, duke thënë se e sheh aspak të arsyeshme veprimet arrogante dhe frikësuese të Gjykatës Speciale, duke shtuar se kjo gjykatë po e përdorë si instrument dhune policinë dhe po shkel të drejtat e njeriut të familjarëve por edhe të arrestuarve përmes demonstrimit të një force krejtësisht të panevojshme.

Tutje, KMDLNj tha se Kosova nuk po e dëshmon se është shtet që i mbronë qytetarët e saj nga arbitrariteti i burokratëve ndërkombëtarë që po e shpërfillin shtetin e Kosovës, deri në përbuzje, raporton Ekonomia Online.

Lexoni komunikatën e plotë të KMDLNj-së:

Sipas informatave të KMDLNj –së , forca të mëdha policore të EULEX-it dhe Gjykatës Speciale
, më 4 nëntor 2020 , para orës 6.00 të mëngjesit rrethuan shtëpinë ku jeton Jakup Krasniqi , ish i
burgosur politikë , zëdhënës i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës në kohë lufte , bartës i posteve
ministrore pas përfundimit të luftës dhe ish – kryetar i Kuvendit të Kosovës dhe një kohë edhe
ushtrues detyre i Presidentit të Kosovës. Po këto forca policore bllokuan të gjitha rrugët në
pjesën ku e ka shtëpinë Jakup Krasniqi . Që nga ora 6-të e mëngjesit , Jakup Krasniqi , i izoluar
nga familja është intervistuar nga hetues të Gjykatës Speciale . Po në të njëjtën kohë forca të
mëdha policore rrethuan shtëpinë e Jakup Krasniqit në Negroc ( nga ora 5-ë e mëngjesit ) në
pritje të një urdhëri për bastisje nga Gjykata Speciale. Jakup Krasniqi në muajin korrik të vitit
2019 ishte ftuar për intervistim , si i dyshuar nga Gjykata Speciale në Hagë dhe me kohë ishte
përgjigjur ftesës për intervistim duke e informuar opinionin për ftesën nga kjo Gjykatë. Edhe pas
intervistimit nga kjo Gjykatë, Jakup Krasniqi nuk kishte marrë asnjë veprim në kundërshtim të
kësaj Gjykate apo pengim të punës së saj duke shfaqur gatishmëri që në çdo kohë t’i përgjigjet
ftesës së kësaj Gjykate. Në prononcimet publike Jakup Krasniqi në asnjë rast nuk e bëri publik
intervistimin e tij në Hagë por se në çdo deklarim publik e ka mbrojtur luftën e Ushtrisë
Çlirimtare të Kosovës.
Kohë më parë kjo Gjykatë e arrestoi Salih Mustafën – Calin dhe me urgjencë e transferoi në
Qendrën e Paraburgimit në Hagë. As gjatë këtij arrestimi nuk pati kundërshtime dhe , pa asnjë
arsye është terrorizuar familja e Salih Mustafës. Në mënyrën më të vrazhdë të , përmes
demonstrimit të një arrogance për frikësim , policë të Gjykatës Speciale , me logo të “
hakmarrësve “ në uniformat e tyre të marrë nga një film i dhunshëm ) arrestuan krerët e OVL –ë
të UÇK-së , ndonëse as këta nuk e kundërshtuan arrestimin , për t’i dërgua rpastaj ( pa viza ) dhe
me procedurë të përshpejtuar në Qendrën e Paraburgimit të Gjykatës Speciale në Hagë. Deri më
tani , vetçm një apo dy rasteve në më shumë se 350-400 rasteve të ftuar për intervistim , kanë
refuzuar të lajmërohen me kohë dhe në vendin e caktuar për intervistim e që nuk ka ndodhur me
asnjë vend tjetër nga hapësira e ish – Jugosllavisë që janë trajtuar nga Tribunali për Krime Lufte
për ish – Jugosllavinë në Hagë apo gjykatat e specializuara vendore.
Nëse të gjithë të ftuarit për intervistim në cilësi të të dyshuarit apo dëshmitarit janë lajmëruar me
kohë për intervistim apo kur për shkaqe objektive shëndetësore ( COVID -19 ) nuk kanë mundur
të lajmërohen , e kanë informuar këtë Gjykatë me kohë për arsyen .
Nëse të gjithë të ftuarit janë deklaruar se do të bashkëpunojnë me drejtësinë ndërkombëtare (
drejtësi selektive e mbështetur në interese politike dhe parime etnike ) atëherë , KMDLNj nuk e
sheh aspak të arsyeshme veprimet arrogante dhe frikësuese të Gjykatës Speciale që e përdorë si
instrument dhune policinë e paidentifikuar dhe shkel të drejtat e njeriut të familjarëve por edhe të
arrestuarve përmes demonstrimit të një force krejtësisht të panevojshme ! Të mbahen për disa orë
në kushte tmerri familjarët , është shkelje flagrante e të drejtave të njeriut dhe në kundërshtim të
plotë me veprimet e ish Tribunalit për Krime Lufte për ish – Jugosllavinë që të akuzuarit i ftonte
të paraqiten para Tribunalit dhe pastaj i arrestonte. Kemi qenë dëshmitarë se shumë të akuzuar
për krime monstruoze në Kroaci , Bosnje dhe Kosovë , kur shkonin në Tribunal të Hagës shkonin
me përcjellje shtetërore dhe pompozitet sikur të shkonin të merrnin Çmimin Nobel për Paqe !
Kosova nuk po e dëshmon se është shtet që i mbronë qytetarët e saj nga arbitrariteti i burokratëve
ndërkombëtarë që po e shpërfillin shtetin e Kosovës , deri në përbuzje. Nëse një burokrat që
haptasi është rreshtuar kundër pavarësisë së Kosovës dhe në anë e Serbisë , si puna e Borrellit që
është mbajtës i postit me rëndësi në BE e që qartazi bënë politikë anuese kërkon nga Presidenti i
Kosovës që ka mandat të plotë dhe i cili i përgjigjet vetëm Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, të
konsultohet me këtë burokrat antikosovar për veprimet që janë përgjegjësi ekskluzive
kushtetuese e presidentit të Kosovës e aspak të proserbit dhe burokratit Borrell qartazi e tregon
pafuqinë vendimarrëse të institucioneve kosovare. Pastaj , nëse një antikosovar i certifikuar dhe
urrejtës i pavarësisë së Kosovës , mik i madh i Serbisë , burokrati Lajçak , pa fije turpi dhe duke
u kërcënuar kërkon ndryshimin e Kushtetutës së Kosovës duke e llogaritur si letër toaeleti për ta
zyrtarizuar Republika Serpsken në Kosovë , Asociacionin e Serbisë në Kosovë dhe se prapë
bisedohet me te , nuk është asgjë tjetër përveç shpërfaqje e një pafuqie dhe dorëzimi ndaj Serbisë
të presonalizuar në burokratin Lajçak..
Nëse vazhdohet me këtë ndërhyrje mujshare në punët e një shteti të pavarur dhe sovran nga
burokratë politikisht të korruptuar dhe kriminalizuar, pse atëherë të mos bëhet Borrelli kryetar i
Kosovës , Lajçaku , kryeminister i Kosovës apo Ana Bernabiq kryetare e Kuvendit të Kosovës ?!
Ç’kuptim kanë institucionet e Kosovës kur nuk llogariten as si vazalë nga burokratët e
kriminalizuar ndërkombëtarë! Nëse policë të paidentifikuar , të kontrabanduar si policë të
Gjykatës Speciale , pa asnjë paralajmërim demonstrojnë frikë dhe terrorizojnë familjet e të
dyshuarve por edhe qytetarët që nuk pajtohen me ta , kur të duan arrestojnë kend të duan
dhunshëm atëherë pse psh. një policë i Rumanisë që mund të ketë qenë ekzekutues i protestuesve
paqësorë , Mon Balaj dhe Arben Xheladini , të mos bëhet Drejtor i Përgjithshëm i Policisë së
Kosovës ?!
Duke falenderuar qëndrimit bashkëpunues të të ftuarve për intervistim nga Gjykata Speciale ,
qoftë si të dyshuar apo dëshmitarë , situata e sigurisë në Kosovë ka qenë e qëndrueshme deri më tani , pa asnjë përshkallëzim të dhunshëm. Gjykata Speciale po e keqpërdorë skajshmërisht këtë
bashkëpunim dhe me arrestimet që i ka bërë , seriozisht po kontribuon në përkeqësimin e situatës
së sigurisë. Nëse nuk ka fare kundërshtim , pse atëherë të demonstrohet forca dhe dhuna ,
mjafton të dërgohet një ftesë për paraqitje para kësaj Gjykate. KMDLNj është e sigurt se , edhe
në rast që të akuzuarit marrin konfirmim të aktakuzës dhe se duhet të shkojnë në burg , këtë do ta
bënin pa kundërshtuar sikur që e kanë bërë në të gjitha rastet deri më tani , nga koha e ish –
Tribunalit për Krime Lufte për ish – Jugosllavi e deri te kjo Gjykatë Speciale që pretendon se
ndanë drejtsësi e që e bënë sipas parimit etnik ndërsa ndanë padrejtësi duke mos siguruar
drejtësi për , së paku 95 % të viktimave , gjithashtu sipas parimit etnik!

Të ngjashme