Gra e vajza nga Prishtina ftohen përmes SMS-ve të bëjnë PAP Testin

Prishtinë | 12 Kor 2018 | 10:05 | Nga

Grave dhe vajzave në komunën e Prishtinës (nga 21-65 vjeç) sot u janë dërguar ftesat individuale përmes mesazheve telefonike (SMS) për të bërë PAP testin në njërën nga qendrat e mjekësisë familjare në Prishtinë, si QKMF- Qendra e Mirëqenies së Gruas, Qendra e Mjekësisë Familjare Nr. 5, apo Qendra e Mjekësisë Familjare Nr. 6.

Informimi dhe vetëdijesimi i grave dhe vajzave për të bërë PAP testin u arrit përmes mbështetjes së UNFPA-së, zyra në Kosovë, dhe koordinimit nga ana e Fondacionit “Aksioni për Nëna dhe Fëmijë”.

Ofrimi i PAP testeve pa pagesë si pjesë e programit të skriningut të kancerit të qafës së mitrës në Komunën e Prishtinës po vazhdon me sukses edhe në vitin 2018. Programi i skriningut të kancerit të qafës së mitrës, përmes PAP testeve u lansua në vitin 2016

Qëllimi i skriningut për kancer të qafës së mitrës është zbulimi i hershëm i qelizave jonormale të qafës së mitrës, në fazat e hershme, kur mund te hiqen me lehtësi para se të zhvillohet kanceri.

Ky projekt është mundësuar nga Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara- UNFPA si dhe falë bashkëpunimit në mes të Drejtoratit Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale te Komunës se Prishtinës, Bordit Nacional për Kontrollin e Kancerit, Qendrës Kryesore te Mjekësisë Familjare ne Prishtine, Institutit të Anatomisë Patologjike pranë Qendrës Klinike Universitare të Kosovës, Institutit Kombëtar për Shëndetin Publik në Kosovë dhe Aksionit për Nena dhe Fëmijë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme