Shpend Ahmeti i bën thirrje Qeverisë: Mblidhni ekonomistët, shteti duhet të marrë kredi

Prishtinë | 01 Pri 2020 | 19:05 | Nga Ekonomia Online

Kryetari i komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti është shprehur se shteti nuk duhet të kursehet në këtë situatë, sipas tij duhet të rritet siguria e ekonomisë së shtetit.

Ahmeti përmes një shkrimi në në Facebook, ka kërkuar që në këtë kohë të gjithë të merren me zhvillimin e ekonomisë së vendit në kohë pandemie.

Postimi i plotë:

Politikanë në debate televizive: lëshoni rrugë ekonomistëve dhe debatit ekonomik!

Po na pret një periudhë e vështirë! Bruto Produkti Vendor që e mat nivelin e ekonomisë së një vendi ka formulë të thjeshtë. Është shuma e Investimeve, Konsumit, Shpenzimit qeveritar dhe bilancit tregtar (eksporte – importe).

Këto të gjitha po pësojnë rënie! Po të ishte kriza vetëm në Kosovë do të ja dilnim disi. Por kriza po e prek Evropen. Kjo do të thotë që preket edhe diaspora! Vetëm 30 përqind rënie e remitancave do të thotë 300 milion euro më pak.

Në kriza të tilla njerëzit kursejnë! Kjo ështe intuitive dhe normale por sic do të thoshte Keynes (ekonomisti i rimëkëmbjes pas depresionit te madh ne vitet e 30) kjo është gabim i tregut të lirë që duhet të stimulohet.

Pas luftës së dytë botërore edhe shtetet më të djathta zbatuan politikat e Keynes. Ne kemi rënie të kërkesës agregate dhe kriza nuk mund të shihet më vetëm si problem social por intervenimi duhet të jetë ekonomiko social.

Nevojitet injektim ekonomik për të stimular kërkesen agregate. Duhet të rritet siguria për të investuar por edhe shteti nuk bën tani të kursej! Duhet ta bëj të kunderten e kursimit.

Edhe qeveria edhe komunat! Edhe bizneset. Edhe qytetarët duhet të blejnë. Shteti duhet ta mendojë deri ne gjysmem e buxhetit. Duhet të merr kredi!

Përndryshe do të kemi recesion të paparë e asistenca sociale do të jetë kot!

Kosova nuk ka mendim ekonomik shumë të zhvilluar por ekonomistë të zot kemi. Mbledhni krejt në një vend dhe mendoni dhe pastaj veproni. Krejt univerzitetet, krejt debatet dhe krejt politika tash duhet të fokusohet në këtë!

Përvec shëndetësisë dhe ekonomisë në këtë fazë, tjerat janë pallavra!

Të ngjashme