Shoqëria civile mirëpret thirrjet për mosemërim të noterëve

Prishtinë | 14 Tet 2019 | 17:22 | Nga Ekonomia Online

Menjëherë pas reagimit të Zyrës së Bashkimit Evropian për mosemërimin e noterëve të rinjë, këtë rekomandim e kanë mirëpritur edhe një sërë organizatash vendore.

Reagimi i plotë:

Ne, organizatat e shoqërisë civile të listuara më poshtë, mirëpresim reagimet ndërkombëtare rreth procesit të përzgjedhjes së noterëve të rinj, të udhëhequr nga ministri në largim i drejtësisë Abelard Tahiri.

Pas disa reagimeve të shoqërisë civile, javën e kaluar një numër institucionesh e organizatash ndërkombëtare ishin shumë të qarta në thirrjet e tyre ndaj Ministrit në largim z. Tahiri për të mos emëruar noterët që dalin nga procesi i fundit i përzgjedhjes.

Fillimisht reaguan Unioni Ndërkombëtar i Noterëve dhe Oda Federale e Noterëve të Gjermanisë, ndërsa sot erdhi edhe thirrja eksplicite e Zyres së BE-së në Kosovë dhe reagimi i Ambasadorit Gjerman në Kosovë z. Heldt. 

Duke qenë të shqetësuar nga deklaratat e Ministrit në largim të drejtësisë Abelard Tahiri që përkundër të gjithave planifikon të përmbyllë këtë proces, ne përsërisim kërkesat tona që:

  1. Ministri në largim Abelard Tahiri të mos emërojë asnjë noter nga lista aktuale e kandidatëve për noterë;
  2. Ministri i ri i drejtësisë urgjentisht të fillojë rishikimin e procesit të përzgjedhjes së noterëve;
  3. Policia dhe prokuroria të fillojë hetimet për veprime të mundshme kriminale në procesin e përzgjedhjes së noterëve të rinjë.

COHU!

Columbus

Demokraci për Zhvillim (D4D)

Demokracia Plus (D+)

Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF)

Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS)

Iniciativa për Progres (INPO)

Instituti Demokratik i Kosovës (KDI)

Instituti EPIK

Instituti i Kosovës për Drejtësi (IKD)

Lëvizja FOL

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme