Kosova ka shkallën më të lartë të varfërisë energjetike

Prishtinë | 20 Jan 2022 | 17:05 | Nga Agron Demi

Ekzistojne dy te verteta, te cilat duhet ti balancoj qeveria e Kosoves:

  • E vertata e pare: Kosova ka çmimet me te lira te energjise ne Evrope;
  • E verteta e dyte: Kosova ka shkallen me te larte te varferise energjetike, apo mbi 60% e ekonomive shtepiake konsiderohet se bejne pjese ne ‘varferi energjetike’, apo raste ku mbi 10% e te hyrave familjare shkojne per pagesen e energjise (sipas nje studimi te GAP me 2015, mbi 80% e familjeve bejne pjese ne varferi energjetike).

Tash, ligjet dhe rregullat e ZRRE thone se çdo investim ne sektorin e energjise, shpenzimet e prodhimit e importit duhet te reflektohen ne fatura. E ne anen tjeter, kjo rritje e çmimeve eshte e vertete qe e rrit edhe varferine e konsumatoreve te energjise.

Ne kete situate si kjo, nuk ka rrugadalje tjeter perveç rritjes se çmimeve (ose me vazhdu me subvencioni koston ashtu qysh ka ndodhe ne forma te ndryshme deri tash). Por njekohesisht, qysh tash qeveria duhet me pune intensivisht per te ule konsumin e energjise permes projekteve te eficiences se energjise.

Kushdo qe mashtron se me rezoluta politike do ta obligojne ZRRE-ne qe te mos i rrit cmimet, tregon se nuk ua ndine fare per procedura dhe pavarisine e nje institucioni te pavarur qe vet e kane themelu si autoritet vendimmarres per çmimet e rrymes.

Të ngjashme