Mungesa e konsensusit dobëson përfaqësimin e Kosovës në dialog

Prishtinë | 20 Dhj 2018 | 17:55 | Nga Ekonomia Online

Letra e presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Donald Trump, për presidentin e Kosovës, Hashim Thaçi, ka bërë të qartë që dialogu i Kosovës me Serbinë është i pashmangshëm dhe një marrëveshje duhet të arrihet sa më shpejt, thonë njohësit e zhvillimeve politike.

Por, sipas tyre, partitë politike në Kosovë nuk po arrijnë që të gjejnë një konsensus për dialogun me Serbinë , në mënyrë që marrëveshja të jetë sa më cilësore dhe në favor të Kosovës.

Analisti i çështjeve politike, Imer Mushkolaj, duke folur për Radion Evropa e Lirë, thotë që konsensusi politik për dialogun ka qenë i nevojshëm shumë më herët, por nuk është arritur.

Por, sipas tij, pas letrës së presidentit Trump, është krijuar një situatë tjetër, në të cilën partitë politike, nëse dëshirojnë të ndryshojnë diçka në drejtim të arritjes së një konsensusi politik, tashmë e kanë, siç e quan ai, “trenin e fundit”.

“Nuk mund të flasim për nivel të njëjtë, qoftë të negocimit, qoftë të marrëveshjes përfundimtare pa përfshirjen e dy partive të mëdha të Kosovës. Por, në anën tjetër, ky është realiteti dhe duket se nuk ka kthim prapa. Përkundrazi, është një kornizë kohore dhe gjithë çfarë partitë politike kanë të ofrojnë, apo të veprojnë në këtë aspekt, duhet ta bëjnë tash. Përndryshe, siç është thënë edhe në letrën e presidentit Trump, huqja e këtij momenti do të jetë tragjik dhe nuk dihet se kur mund të arrihet një moment tjetër për arritjen e marrëveshjes”, thotë Mushkolaj.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme