“Pritet dalje e madhe e votuesve në zgjedhjet e qershorit”

Prishtinë | 21 Maj 2017 | 09:36 | Nga

Në zgjedhjet parlamentare që u mbajtën me 2014, sipas të dhënave të Komisionit Qendror i Zgjedhjeve, prej 1.782.454 personave që gjendeshin në listën e votuesve, kanë votuar vetëm 699.314 persona.
Pritshmëritë edhe për këtë vit janë të mëdha.

Numri i votuesve për dallim nga zgjedhjet lokale që ka qenë një votues pasiv, në zgjedhjet parlamentare që do të mbahen me 11 qershor, pritjet janë që numri i votuesve që do ju drejtohen kutive të votimit të jetë i madh.

Rrethanat politike dhe krijimi i koalicioneve të reja politike do të ndikojnë në dalje të votuesve në zgjedhje.

Analisti politik, Ramush Tahiri, për Indeksonline ka thënë se numri i votuesve për dallim nga zgjedhjet parlamentare të kaluara, këtë vit do të këtë më shumë.

Tensionet politike dhe krijimi i dy grupacioneve politike PDK-AAK-NISMa/LDK-Alternativa, do të rris numrin e daljes në zgjedhje sidomos në rajonin e Dukagjinit dhe Drenicë.

“Krahasuar me vitet e kaluara, tash llogaritet që do të këtë votues më shumë, sepse tash tensionet apo mospajtimet ose ndarjet janë bërë në dy grupe ma themelore dhe secili grup është llogaritur nga votat e zgjedhjeve të kaluara 2014, janë të barabarta sa i përket numrit të përgjithshëm të votave. Në qoftë se në njërin bllok e fut edhe Vetëvendosjen për ndryshe VV është ajo që është përcaktuse e ardhshme me 99-100 mijë vota të saj në koalicon. Dy grupacionet bëjnë përpjekje që ta rrisin shkallën e ndarjes dhe mund të kem situatë që në disa zona ku ka modilitet ma shumë ose ku partitë kanë militanët më shumë do të jëtë dyfshi gati ma i madh i numrit të daljes në zgjedhje si shembull në rajon të Dukagjinit dhe Drenicës. Kjo pastaj ndikon në rezultatin e zgjedhjeve dhe numrin e deputetëve” ka thënë Tahiri për Indeksonline.

Me tutje ai ka shtuar se mund të këtë përseritje të zgjedhjeve në disa zona.

“Do të këtë përseritje të zgjedhje në disa zona për më mujt me u bë ndikimi në rezultat, dhe gjithashtu kam frikën se mund të mos pranohen zgjedhjet nga grupacionet e caktuara në Kosovë për shkak të këtyre rrethanavë që u bënë shpejt, diferencimi i grupeve politike dhe elektorati në disa zona ka mbetë i hutuar” ka theksuar Ramush Tahiri.

Numri i përgjithshëm i popullsisë në Kosovë është 1.739.825 banorë, sipas regjistrimit zyrtar të bërë gjatë vitit 2011.

Por në dhjetor të 2012 agjencioni kishte rishikuar numrin e përgjithshëm të popullsisë dhe ka vlerësuar se tash në territorin e Kosovës jetojnë 1.815.606 banorë, sipas një raporti të publikuar gjatë muajit maj të 2014-ës.

Njohës të këtyre çështjeve vleresojnë së për këto zgjedhje numri i atyre me të drejtë votë do të tejkalojë numrin e banorëve.

Situata politike është tensionuar tash pas krijimit të dy blloqëve politike të ndryshme PDK-AAK-Nisma të njohur si “krahu i luftës” dhe i quajturi “koalicioni i shpresës”, LDK-AKR. Qytetarët e Kosovës me 11 qershor do tu drejtohën kutive të “shpresës” për të zgjedhur përfaqësuesin e tyre.

Ramush Haradinaj nga AAK për kryeminstër nga radhët e koalicionit të “krahut të luftës” apo Avduallah Hotin nga LDK për kryeminstër nga koalicioni “LDK-AKR”.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme