Fëmijës s’duhet folur keq për prindin tjetër, është kundërproduktive

Prishtinë | 29 Nën 2019 | 20:10 | Nga Ekonomia Online

Asnjëherë mos flisni keq për prindin e fëmijës tuaj, mund të jetë i dëmshëm. Nëse një prind flet keq për prindin tjetër, në prani të fëmijës, ai mund të bëjë vetëm një gabim të madh. Një gabim që mund të ketë pasoja jo-pozitive për ekuilibrin dhe karakterin e ardhshëm emocional. Por jo vetëm. Ai gjithashtu mund të kryejë një krim: krimi i tjetërsimit prindëror.

“Ndarja e një prindi ose lidhja e tij me të është e paqëndrueshme, konsiderohet një akt ndërhyrjeje në formimin psikologjik të fëmijës ose të adoleshentit”.

Shkurt, të flasësh keq për një prind është me të vërtetë kundërproduktive.

Për veten dhe fëmijët e tyre, të cilët mund të krijojnë një imazh të shtrembëruar të figurës së tyre prindërore. Fëmija në fjalë mund të ndihet i hutuar, i pambrojtur dhe i pakënaqur, duke jetuar me një prind që flet keq për tjetrin. Sidomos nëse prindërit janë në prag divorci. Në këtë rast fëmija mund të ndihet pothuajse i sulmuat. Ose edhe fajtor për ndarjen.

E gjithë kjo mund të ketë pasoja vetëm në jetën e tij shkollore, relacionale dhe emocionale. Ai mund të bëhet agresiv, i dëshpëruar ose i shqetësuar. Shpesh është nëna që flet keq për babain e saj. Për këtë arsye, ligji përdor shprehjen “prind”. Megjithatë, gjithashtu mund të ndodhë që është nëna, viktimë e këtij fenomeni dhe kjo mund të ndodhë para subjekteve të tjerë, si gjyshërit, xhaxhallarët, shokët apo vëllezërit.

Pse ndodhin veprime të tjetërsimit prindëror?

Përvoja tregon se aktet e tjetërsimit prindëror zakonisht ndodhin sepse një nga dy palët nuk e pranon fundin e dashurisë. Kur një marrëdhënie prishet, mund të ndodhë që një nga bashkëshortët, duke dështuar që të procesojë ndarjen në mënyrë korrekte, refuzimin dhe zemërimin, ka një dëshirë të madhe për hakmarrje.

Megjithatë, duke përdorur fëmijën si një mjet për hakmarrje për fundin e ëndrrës së dashurisë së përjetshme, nuk është e drejtë. Megjithatë, i huaji përpiqet të përjashtojë prindin nga jeta e djalit të tij, në çdo mënyrë, shpesh edhe me akuza të rreme. Në këtë lojë të manipulimit, përdoren të gjitha armët, duke përfshirë akuzimin e praktikës së sjelljes së tmerrshme dhe të ashpër. Por kjo mund të shkaktojë vetëm një proces të demoralizimit.

Për këtë arsye nuk duhet të bëjmë të ashtuquajturin “pastrim të trurit” tek fëmija i tij, të kompromentojmë imazhin e prindit tjetër, duke u treguar fakte keqdashëse që nuk kanë ndodhur ose që nuk kanë ndodhur siç përshkruhen. Sepse fëmija do të përfundojë duke pranuar si të vërteta, kujtimet e rreme që janë futur në të dhe kështu ai vetëm mund të largohet nga i ati ose nëna e tij.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme