Kamera e vogël me energji diellore mund të fshihet kudo

Prishtinë | 09 Pri 2018 | 14:33 | Nga

Studiuesit kanë zhvilluar një kamerë të vogël që përdor energjinë diellore.

Sensor imazhi i një aparat fotografik dhe një qelizë diellore në fakt kanë të njëjtin funksion: Të dyja e kthejnë dritën në energji elektrike. Kjo ruhet si energji, në sensorin e imazhit , sinjalet elektrike konvertohen në imazhe.

Ka disa përpjekje për të kombinuar të dyja. Kur një pjesë e një sensor të imazhit përdoret si një qelizë diellore , më pak dritë mund të kapet për të bërë një foto. Në një metodë tjetër, pikselet e sensorit kalojnë midis dy mënyrave gjatë operimit, por kjo është shumë komplekse dhe gjithashtu zvogëlon cilësinë e imazhit.

Studiuesit në Universitetin e Miçiganit tani kanë zhvilluar një teknikë që është relativisht e thjeshtë dhe jep rezultate të mira. Ata kanë zbuluar në hulumtimin e tyre se diodet fotosensitive të një sensori janë pjesërisht transparente.

Si rezultat, asnjë ndriçim nuk devijohet nga sensori i imazhit dhe cilësia e imazhit ruhet. “Nuk është me të vërtetë riciklimi, është më shumë si grumbullimi i mbeturinave. Është pothuajse si energjia e lirë “, thonë studiuesit . Sipas studiuesve, “mund të ngrihet një aparat fotografik i vogël kudo , i cili është pothuajse i padukshëm”. Kjo supozon se sensori, i cili është vetëm disa milimetra në madhësi, do të pajiset me një mini procesor dhe mini transmetues. Disa kompani po punojnë tashmë në një pajisje të tillë .

15 pamje për sekondë
Mini-sensor i studiuesve mund të mbledhë energji të mjaftueshme në ditët me diell për të regjistruar 15 pamje për sekondë. Në dritën normale të diellit, 7.5 pamje për sekondë janë të mundshme.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme