Ngecin investimet në Turqi

Prishtinë | 23 Maj 2019 | 15:27 | Nga Ekonomia Online

Turqia e Rexhep Tajip Erdoganit po paguan çmimin për përpjekjet e tij parazgjedhore në Stamboll për të përballuar tregjet.

Si një rishikim i votave kundërthënëse, një breshëri e politikave ndërhyrëse nga Erdogan është dëmtuar, duke vendosur në ngërç ekonominë e investimeve, duke nxitur kërkesën për valutë të huaj midis ekonomive familjare dhe bizneseve dhe duke “minuar” më tej lirinë.

Vendi ka kërkuar të stabilizojë monedhën e saj duke ri-futur një taksë mbi shitësit e valutës së huaj dhe duke imponuar një vonesë të shlyerjes për blerjet nga individë me më shumë se 100 mijë dollarë.

“Unë nuk mund të shoh ndonjë fluks të rëndësishëm kthimi derisa politikëbërësit të bëhen më të favorshëm për tregun. Turqia ka treguar tashmë se nuk ka rëndësi nëse paratë reale nuk mund të mbrohen siç duhet”, tha Win Thin, kreu botëror i strategjisë në Brown Brothers Harriman & Co.

Që nga presioni i ushtruar, investitorët e huaj kanë tërhequr afro 2.5 miliardë dollarë nga tregjet e kapitalit turk, duke e çuar eksodin e këtij viti në 1.8 miliard dollarë neto, më së shumti që nga viti 2015.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme