​Kështu mund ta parandaloni infektimin nga pneumonia

Prishtinë | 04 Qer 2024 | 06:50 | Nga Ekonomia Online

Forcimi i trupit me burime natyrore të acideve yndyrore omega-3 mundëson parandalimin e pneumonisë për shkak të infeksionit të virusit.

Rritja e imunitetit është çelësi për të luftuar viruset dhe infeksionet e sistemit të frymëmarrjes. Marrja e shtuar e ushqimeve të pasura me acide yndyrore omega-3 ose vaj peshku në vetë dietën do ta përgatisë trupin për të luftuar virusin dhe për të shpëtuar mushkëritë nga infeksionet e mundshme.

Rëndësia e veçantë e këtyre acideve yndyrore është në kohën e shpërthimit të pandemisë botërore të virusit COVID-19, i cili sulmon drejtpërdrejt mushkëritë.

Acidet yndyrore omega 3 janë acide yndyrore thelbësore. Thelbësore do të thotë që organizmi nuk mund t’i sintetizojë ato, por duhet të merret me ushqim.

Acidet yndyrore omega 3 gjenden tek peshqit e yndyrshëm të detit, të tilla si salmoni, toni, sardelet, harenga, skumbri, merluci.

Acidet yndyrore thelbësore rregullojnë një numër funksionesh në trup, duke përfshirë përgjigjen imune dhe sintezën e hormoneve.

Vaji i peshkut është i mirë për mushkëritë sepse përmban nivele të larta të acideve yndyrore omega-3. Trupi i përdor ato si një burim energjie dhe ka tri lloje që na duhen, omega-3, omega-6 dhe omega-9. Falë acideve yndyrore omega tre, vaji i peshkut ka një efekt pozitiv në shëndetin e njeriut.

Mungesa e omega-3 quhet skorbut i kohës sonë pasi konsumojmë pak prej tij në dietën tonë. Përfshirja në dietën e suplementeve me vaj peshku, ushqime të mrekullueshme të pasura me acide yndyrore omega-3 do ta shpëtojnë trupin nga pezmatimet e shkaktuara nga infeksionet.

Norvegjezët kanë njohur prej kohësh përfitimet e vajit të peshkut dhe është i vetmi vend në botë ku dhënia e acideve yndyrore omega 3 dhe 6 është e detyrueshme me ligj. Vaji i peshkut është treguar të jetë një ilaç i shkëlqyeshëm për lehtësimin e simptomave te njerëzit që kanë astmë.

Përveç vajit të peshkut, acidet yndyrore omega-3 janë gjithashtu të pasura me ushqime, fara liri, vaj fara liri, fara chia, salmon, skumbri dhe peshq të tjerë blu, arra, kryesisht arra.

Acidet yndyrore Omega-3 ndihmojnë në sëmundjen Alzheimer, sëmundje të zemrës dhe depresion dhe kanë një efekt të dobishëm në shëndetin e mushkërive në disa mënyra.

Së pari, acidet yndyrore omega-3 luftojnë inflamacionin, i cili është një shkak kryesor i dëmtimit të mushkërive dhe mosfunksionimit. Një studim japonez ka treguar se omega-3 ndihmojnë në trajtimin e sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (gjendje të tilla si bronkiti dhe emfizema që hyjnë në kategorinë e këtyre sëmundjeve, të cilat janë shkaku i pestë kryesor i vdekjeve në botë).

Rezultatet e studimit treguan se numri i qelizave inflamatore u zvogëlua në subjektet që konsumuan omega-3, si dhe se kishte më pak pneumoni. Gjithashtu, në provën gjashtë minuta të ecjes, ata mund të shkojnë më tej dhe më shpejt.

Studime të shumta të tjera kanë treguar se vaji i peshkut, në sajë të vetive të tij antiinflamatore, mund të lehtësojë gjendje të tjera inflamatore të mushkërive, astmës dhe alergjive, simptoma të tilla si ënjtje në mushkëri dhe vështirësi në frymëmarrje. Vaji i peshkut madje mund të ndihmojë në mbrojtjen e mushkërive duke bllokuar infeksione të tilla si inflamacioni.

Studimet kanë treguar gjithashtu se acidet yndyrore omega-3 në veçanti synojnë një bakter infektiv të quajtur haemophilus influenzae atipike (Hib), i cili është i zakonshëm në pacientët me sëmundje të mushkërive dhe shpesh shkakton ngushtim dhe inflamacion në traktin e sipërm respirator.

Të ngjashme